clanak False

Održana panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“, 10.11.2021.

10.11.2021.

Zagreb, 10. studenoga 2021.

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar održana je panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ u sklopu programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“. O ovoj izuzetno važnoj temi raspravljali su naši vodeći stručnjaci kako bi još jednom istaknuli važnost i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a, ali i naglasili prednosti koje cjepivo pruža u smislu zaštite reproduktivnog zdravlja. 

Infekcije humanim papiloma virusom su glavni uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli nešto više od 300 i umire oko 100 žena. Ova se zloćudna bolest može uspješno prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj dobrovoljno, besplatno i preporučeno za sve učenice i učenike osmih razreda osnovne škole. Osim toga, cijepljenje protiv HPV-a je do kraja godine također besplatno i za sve mlađe od 25 godina. 

O prednostima cijepljenja protiv HPV-a su na današnjoj panel raspravi razgovarali akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med., Klinika za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine, Hrvatska liga za borbu protiv raka i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prim. Marija Posavec, dr. med., voditeljica Centra za mlade i Savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Jana Jelenić, predstavnica udruge CROMSiC, Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske, projekt "Budi mRAK“. 

„Edukacija roditelja i djece ključan je faktor za prevenciju bolesti uzrokovanih HPV-om. Kada smo pokrenuli ovaj program 2007. godine imali smo između 6 i 11 posto cijepljenih učenika i učenica, dok smo danas uspjeli taj postotak dići na 38 posto. I dalje nastavljamo s edukacijama, a cilj nam je postići još veću razinu procijepljenosti u gradu Zagrebu. Stoga želim istaknuti kako će Grad Zagreb i dalje sustavno ulagati u provedbu ovog programa, a sve kako bismo zaštitili reproduktivno zdravlje naših mladih sugrađana“, najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

„Iznimno smo zadovoljni rezultatima cijepljenja u prošloj školskoj godini. Unatoč epidemiji i otežanim uvjetima rada škola i zdravstvenog sustava te angažmanu školskih liječnika na aktivnostima suzbijanja širenja infekcije COVID-19, postignut je najbolji cjepni obuhvat te je cijepljeno 38,7 posto učenica i učenika osmih razreda osnovnih škola grada Zagreba. Od toga je cijepljeno 30,8 posto dječaka i 47 posto djevojčica“, istaknula je Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“. 

Rak vrata maternice najozbiljnija je komplikacija HPV infekcije. Budući da HPV infekcija obično nema simptoma, većina zaraženih infekcije nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek Papa testom. Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica, dok dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima može dovesti do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u području spolovila kako žena, tako i muškaraca, kao i do pojave raka ždrijela, grkljana i usne šupljine. 

„Vjerujem da su ovakvi paneli izuzetno korisni i da će naše sugrađane potaknuti na dodatna promišljanja o problematici vezanoj uz HPV, ali i na konkretno rješenje koje nam nudi cjepivo. Pritom svojim kolegama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ želim iskazati divljenje na snazi i volji da u ovim teškim pandemijskim okolnostima provode i ovaj program prevencije HPV-a i zloćudnih bolesti uzrokovanih ovim virusom“, naglasila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti. 

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja protiv HPV-a cijepi i dječake. „Postoje određene zablude kako je HPV virus koji uzrokuje teške bolesti isključivo kod žena, a muškarci ga samo prenose. To je pogrešno jer i žene i muškarci itekako mogu biti i prijenosnici i subjekti bolesti uzrokovanih HPV-om. Da bismo bili uspješni u borbi protiv HPV-a i prevenciji uzrokovanih njime, nijedna mjera kojom se služimo ne smije biti usmjerena samo na jedan spol. Upravo je zato važno da se protiv HPV-a cijepe i djevojčice i dječaci“, istakuo je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Program „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ financira Grad Zagreb te kontinuirano radi na promociji svih aktivnosti u sklopu programa kako bi se postigla što bolja procijepljenost u gradu Zagrebu. 

bm-web-2