clanak False

Radionica “Razotkrivanje“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

14.01.2019.
U Tehničkom muzeju Nikola Tesla 19. i 20. siječnja s početkom u 10 sati održat će se radionica “Razotkrivanje“. Radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Voditeljice radionice su Lea Vene i Ivana Čuljak.U svom ormaru čuvate odjevne predmete iz Kamenskog, Varteksa, DTR-a, Slavonije, Uzora, Nade Dimić ili neke druge domaće tekstilne industrije? Donesite ih u muzej i podijelite s nama njihovu priču.

Svaki odjevni predmet „čuva“ doživljaje i iskustva osoba koje su ga nosile, posjeduje neku vrstu biografije, neodvojive od biografije vlasnika. Ujedno je i svjedok vremena i prostora, ali i društvenih normi pa i kulturnih procesa. Metodom pričanja priče („storytellinga“) na radionici će se nastojati iščitati različite biografije, značenja i identitete odjevnih predmeta koje ga čine važnim i vrijednim čuvanja. Prizvat će se sjećanja vlasnika o vremenu u kojemu je odjevni predmet nastao/postao njegovim vlasništvom, važnim trenucima u kojima je bio nošen…

Razmotrit će se i procesi nastajanja i razvoja biografija modnih odjevnih predmeta, njihova prostorna, vremenska i društveno-kulturna uvjetovanost, a izradit će se i neka vrsta memorijskog zapisa.Za sudjelovanje na radionici potrebno je donijeti jedan ili više odjevnih predmeta proizvedenih u bivšoj ili aktualnoj domaćoj tekstilnoj industriji. To može biti modni, ekskluzivan predmet, kao i svakodnevni odjevni predmet iz osobne garderobe ili obiteljskog nasljeđa. Pozivaju se sudionici da ponesu i fotografije iz obiteljskog albuma (ako takve postoje) koje dodatno potiču sjećanja i asocijacije.

Radionica se održava u sklopu participativno kulturno-umjetničkog projekta „Skrojene budućnosti?“  koji uključuje multimedijalnu izložbu, participativni program (radionice) i Internetsku stranicu (web projekta). Namijenjen je osobama starijim od 54 godine, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica, izgubili/e posao.

Kroz pet tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja“- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja. Navedene teme će na izložbi biti predstavljene kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama.

Radionice će se provoditi  u periodu od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije - Split, Sinj, Zadar, Zagreb,Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019.,također će se  provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na  širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.
 
Prijave i dodatne informacije:
e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Više informacija o projektu možete pronaći ovdje

Aktualno