clanak False

Siječanjski program uz izložbu Arheologija i speleologija - iz tame podzemlja do svijetla spoznaje

12.01.2022.
U povodu zadnjeg tjedna izložbe Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svjetla spoznaje i njenog zatvaranja, organiziran je Siječanjski program koji će se održavati od 13. do. 15. siječnja 2022. godine u Galeriji AMZ. Program počinje u četvrtak, 13. siječnja u 18 sati, kada je na rasporedu Pećinski pub kviz u kojem će prijavljene ekipe natjecatelja imati priliku pokazati svoje znanje iz arheologije, povijesti i izložbe, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade.

U petak, 14. siječnja u 11 sati održat će se predstavljanje kataloga uz izložbu Arheologija i speleologija: iz tame podzemlja do svijetla spoznaje tijekom kojeg će govoriti recenzenti Jacqueline Balen, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu, Milivoj Uroić, znanstveni suradnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i urednik/ci autor/i.

U petak u 12 sati započet će Kreativna reinterpretacija paleolitičkih slikarija iz Romualdove pećine u Galeriji AMZ tijekom kojeg će grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu oslikati pećinu na izložbi a prema pećinskim slikarijama iz Romualdove pećine, jedinim do sada poznatim primjerima paleolitičkog slikarstva pronađenim u Hrvatskoj. Sam tijek oslikavanja pećine pratit će autori izložbe Ivan Drnić, Ivor Janković i i Dalibor Paar te Darko Komšo, otkrivač slikarija u Romualdovoj pećini, dok će se za likovnu kvalitetu izvedbe brinuti Danko Friščić, prodekan za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U petak u 18 sati predavanje Paleolitičko pećinsko slikarstvo i otkriće iz Romualdove pećine održat će Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, ujedno i arheolog koji je 2010. godine pronašao pećinske slikarije u Romualdovoj pećini, a čiju je autentičnost potvrdio međunarodni tim 2017. godine.

U subotu 15. siječnja s početkom u 12 sati obilježit ćemo Međunarodnu godinu speleoloških objekata i krša koja kao međunarodni projekt ima cilj podučiti javnost o njihovim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Organizira ga Međunarodna speleološka unija (UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša koju čini 55 zemalja članica, a među njima i Hrvatska. U predavanju Speleološki objekti – znanstveni i edukativni izazovi Dalibor Paar s Fizičkog odsjek, PMF, Sveučilišta u Zagrebu skrenut će pažnju o špiljama kao o izvrsnim lokacijama za suvremene edukativne sadržaje, programe terenske nastave, popularizaciju znanosti i arheologije kao struke te podizanje svijesti o važnosti i potrebi zaštite kulturne i prirodne baštine.
 
Broj mjesta u Galeriji AMZ je ograničen.
Sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite RH za posjet Galeriji AMZ potrebno je predočiti važeću EU digitalnu Covid potvrdu, ili drugi odgovarajući dokaz, ili negativan test ovlaštene ustanove i laboratorija, a u prostorima Galerije AMZ obavezno je nošenje maske.

Aktualno