clanak False

Stanovnici Jakuševca, Hrelića i Mičevca potpisuju Ugovore za umanjenu kakvoću življenja

29.03.2021.
Grad Zagreb i ove godine nastavlja sklapati ugovore s podnositeljima zahtjeva koji su stekli pravo na novčanu naknadu zbog umanjene kakvoće življenja na područjima mjesnih odbora Jakuševec, Hrelić i Mičevec.

Stanovnici tamošnjih naselja koji su stekli pravo na novčanu naknadu na temelju Zaključka o novčanoj naknadi za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec, u mjesnim odborima Mičevec, Jakuševec i Hrelić ugovore potpisuju danas i sutra od 9:00 do 20:00.

Svjesni smo da stanovnici ovih područja zbog blizine odlgališta otpada ipak trebaju osjetiti konkretniju podršku zajednice, rekla je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević napominjući da se nada da im ova naknada barem donekle podiže kvalitetu života.

Također je dodala da nas sve ovo dovodi do važnog zadatka – cjelovitog zbrinjavanje otpada na području Zagreba i Zagrebačke županije. „Posebno mi je drago da Studija koja ide u smjeru cjelovitog rješenja obuhvaća Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. U narednome periodu ćemo uz pomoć EU fondova, EU banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke sasvim sigurno zaokružiti cijelu ovu priču kako bismo još više miješanog komunalnog otpada mogli oporabljivati na najbolji mogući način“, naglasila je Pavičić Vukičević pa je apelirala na sve  da taj napor učine u svojim kućanstvima i da odvojeno prikupljaju otpad.
Dodala je da je u 2020., a s obzirom na infrastrukturu više od 300 milijuna kuna što su uložene u mehanizaciju i kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada rezultiralo činjenicom da je na Jakuševcu  prikupljeno 14 % manje miješanog komunlanog otpada u odnosu na raniju godinu. „Nadamo se da ćemo tim putom nastaviti i da ćemo sve sirovine odvojeno prikupljati i oporabljivati, a što će sigurno doprinijeti kvaliteti zraka i kvaliteti života u ovim naseljima. Cjelovito zbrinjavanje otpada na području Zagreba nema alternative i što se predanije s time uhvatimo u koštac, to će svima nama biti bolje“.

Prvi dio naknade za 2021. iznosi 4 000,00 kn, a pravo ostvaruje 2 100 žitelja mjesnih odbora Jakuševec, Hrelić i Mićevec. Grad Zagreb je za navedenu svrhu osigurao 3 milijuna kuna. 

Gradske vijesti - 2021.