clanak False

Stiže 16. Zagreb Film Festival

07.11.2018.
Od nedjelje do nedjelje (11-18. studenog) Zagreb će po šesnaesti put postati omiljeno odredište ljubitelja sedme umjetnosti. Filmski dio programa Zagreb Film Festivala, kao i dosad, gledatelji će moći pronaći na poznatim gradskim lokacijama - u kinima Europa i Tuškanac, dvorani Müller, MSU i F22 - Novoj akademijskoj sceni, a ove godine dio programa stiže na dvije nove lokacije, KC Travno i NS Dubrava, čime festival zalazi još dublje u zagrebačke kvartove. 

Okosnicu ZFF-a oduvijek čini natjecateljski program dugometražnog filma. Ove godine predstavlja 12 novih autora i njihova prva odnosno druga ostvarenja pod zajedničkim tematskim nazivnikom - junaci na prekretnici. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o važnim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost. Ovogodišnji popis konkurenata za glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica, uključuje film Divljina, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa s Carey Mulligan i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama te Dragi sine u režiji Mohameda Ben Attie o ocu, prosječnom urbanom Tunižaninu čiji se sin preko noći pridružuje redovima ISIS-a.

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu Kao da je moj sin talijanske redateljice Costanze Quatriglio, temeljen na istinitim događajima. Sam samcat Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a u filmu Teret Ognjena Glavonića gledamo Leona Lučeva u ulozi za koju je nagrađen Srcem Sarajeva. 

Natjecateljski program Ponovno s nama prilika je za daljnje praćenje stvaralaštva autora čiji su filmovi prikazani na prethodnim izdanjima ZFF-a. U njemu se ove godine prikazuje film Prije mraka, novo ostvarenje mađarskog genijalca kojeg prozivaju nasljednikom Béle Tarra, Lászla Nemesa i novi film predvodnice američkog indie filma Debre Granik Ne ostavi traga. Iz programa Velikih 5, posvećenog hitovima pet najjačih europskih kinematografija izdvaja se film Dvostruki životi poznatog francuskog redatelja Oliviera Assayasa. U pozadini komedije o uspješnom pariškom izdavaču i njegovoj ženi, glumici, koje glume Guillaume Canet i Juliette Binoche odvija se kriza tiskanih medija i jača uloga društvenih mreža u kulturi. 

Kao i dosad posjetitelje očekuje niz atraktivnih besplatnih popratnih programa. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane, dok Tajkuni: Jučer, danas, sutra predstavlja filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima. Program Moj prvi film ove godine donosi prve filmove znamenitih čeških redatelja poput Miloša Formana i Jirija Menzela.

Ne propustite provjeriti program i raspored projekcija Zagreb Film Festivala na zff.hr.

Aktualno