clanak False

Stožer civilne zaštite Grada Zagreb uputio inicijativu za ublažavanje epidemioloških mjera Stožeru civilne zaštite RH

12.05.2021.
Stožer civilne zaštite Grada Zagreba uputio je Nacionalnomu stožeru prijedlog da se, uz pridržavanje propisanih mjera, dopusti rad ugostiteljskim objektima i rad u unutarnjim prostorima te organiziranje događanja i vjenčanja, čulo se danas na konferenciji za medije na Cvjetome trgu. Gradski stožer je također predložio i održavanje sajmova i izložbi na otvorenome.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica Gradskog stožera Jelena Pavičić Vukičević je objasnila kako je cilj ovog prijedloga da zaustavi gospodarski pad i gubitak radnih mjesta u ugostiteljstvu, catering industriji te u djelatnostima koje organiziraju vjenčanja, sajmove i manifestacije na kojima se prodaju i izlažu proizvodi. „Gradski stožer je otvoren za sve sugestije i prijedloge. Imamo 4 800 ugostitelja, a oni nisu svi u istome položaju. Oni koji imaju terase rade, dok su oni koji ih nemaju u velikim problemima. Ugostiteljima želimo pomoći“, kazala je zamjenica.

Naglasila je da su ugostitelji sami sastavili pravilnik kako bi sigurno nastavili s radom te da je suradnja Stožera i ugostitelja na najvišoj razini. „Smatramo da se najbolje odluke mogu donositi upravo u ozračju suradnje i otvorenosti. Po ovom smo principu i ranije donijeli opsežne mjere pomoći zagrebačkim poduzetnicima, a one uključuju oslobađanje plaćanja zakupnine, umanjenje obveze komunalne naknade za 30 %, objekti koji koriste javne površine za otvorene terase oslobođeni su plaćanja mjesečne naknade te je u cijelosti ukinut porez na potrošnju“, rekla je.

Zamjenica Pavičić Vukičević je također istaknula da zbog velike procijepljenosti i porasta broja osoba koje su preboljele koronu,  nema nikakva razloga da se ugostiteljima i OPG-ovima koji svoje proizvode plasiraju na sajmovima ne izađe u susret. „Ako su tržnice uz pridržavanje mjera otvorene, ne vidimo razloga da se ne održavaju i sajmovi koji su od iznimne važnosti za opstanak obrtnika i poljoprivrednika. Korigiranje mjera tražimo od 15. svibnja. Nadam se i očekujem da će Nacionalni stožer imati sluha za naše prijedloge”, kazala je.

Predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba Dražen Biljan uputio je apel Stožeru. "Ugostitelji, naročito s periferije grada su na izmaku snaga. Apeliramo na Nacionalni stožer da nas otvori što prije jer želimo raditi, želimo se što prije oporaviti od ove krize", poručio je. Najavio je, također, da će se ovog tjedna održati dva pilot-projekta koja će biti pokazatelji rizika u zatvorenim i napučenim prostorima. U četvrtak je organiziran domjenak u restoranu, a u nedjelju lažna svadba. Budu li rezultati pilot-događanja dobri, paralelno s popuštanjem mjera, Biljan je naglasio da se u Udruzi nadaju kako će se dopustiti okupljanja, npr. svadbe i koncerti te posjeti restoranima sa zatvorenim prostorom. Glede vjenčanja, ugostitelji se predložili brze testove za goste i izvođače.

“Vodilo bi se računa o kvadraturi i broju ljudi u prostoru, nosile bi se maske unutar prostora”, objasnio je predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba Franz Letica pa je dodao “otkad smo otvorili terase, prihodi su nam na oko 30 do 40 % u usporedbi s 2019. Pilot-projekte organiziramo ovaj tjedan, nakon čega ćemo imati podatke o zaraženima i znat ćemo više detalja”, kazao je.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba je i prošle godine ukazivao na probleme s kojima se susreću poduzetnici, obrtnici i OPG-ovi pa je upućivao inicijative za prilagodbu mjera kako bi  obrtništvo i poduzetništvo opstalo te je ukazivao na ekonomske probleme zbog restrikcija, a koji se više ne mogu ili ne u dovoljnoj mjeri financirati iz državnog proračuna i pomoći.

Gradske vijesti - 2021.