clanak False

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2013

19.04.2017.

 

Svjetski dan zdravlja 2013. godine u Zagrebu obilježava se u

Tjednu zdravlja od 5. - 12. travnja 2013.

 

Gradski ured za zdravstvo i branitelje danas je u prostorijama zagrebačke Gradske uprave predstavio program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. travnja u Zagrebu pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te niz aktivnosti od 5. do 12. travnja  2013. godine
Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja podsjetivši da će danas biti izabran "Šampion zdravlja" za 2012. godinu prema zaključenom javnom pozivu. Svečano proglašenje i  dodjela priznanja „Šampionu zdravlja za 2012“  biti će  u subotu 06. travnja u 12 sati na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu)

"Šampion zdravlja“ je osoba iz svakodnevnog života koji svojim djelovanjem podiže svijest ljudi u svojoj okolini o različitim problemima koji utječu na zdravlje te doprinosi stvaranju zdravijeg Zagreba", rekao je Šostar.

Uvodnu riječ održao je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić koji je zahvalio svima koji ove godine sudjeluju u obilježavanju ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja na preporučenu temu Svjetske zdravstvene organizacije „Hipertenzija“ i slogan „Kontrolirajte svoj krvni tlak spriječite srčani i moždani udar“. Osvrnuo se na vlastito životno iskustvo i rekao koliko je važan zdrav način života –posebno fizička aktivnost  i prehrana.

 

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj prof. dr. sc. Antoinette Kaić Rak osvrnula se na ovogodišnju temu Hipertenzije i iznjela svjetske epidemiološke statističke podatke.

Između ostalog je rekla da visoki krvni tlak pogađa jednu od tri odrasle osobe širom svijeta, pogađa muškarce više nego žene a izravno se povezuje s oko 25% infarkta miokarda u Europi te s oko 42% svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti u cijeloj europskoj regiji godišnje.

Ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Zagreb- SRČANA  Prim. Mr.sc. Mirjana Jembrek Gostović, dr. med.

je  dala kratki osvrt na hipertenziju kao jedan od čimbenika kardiovaskularnih bolesti.

Upozorila je na podizanje svijesti i senzibiliranje javnosti na pravilan unos soli koji pridonosi regulaciji krvnog tlaka.

Nakon toga je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba SLOBODANKA KELEUVA, dr. med. predstavila Projekt „Spasi život“.

 Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, povodom Svjetskog dana, zdravlja osmislio je i izradio 6 500 primjeraka naljepnica „SPASI ŽIVOT“, koje će biti postavljene na sva frekventnija mjesta u Gradu Zagrebu. Na taj način iste će biti vidljive i dostupne vrlo velikom broju građana..

Naljepnice „SPASI ŽIVOT“ na vrlo jednostavan način prikazuju postupak prve pomoći u slučaju kada se osoba iznenada sruši i izgubi svijest. Naljepnice će se postaviti u sve ZET-ove tramvaje i autobuse, u sve osnovne škole, srednje škole i dječje vrtiće, u sve knjižnice, kazališta i muzeje, te u sve športske objekte na području Grada Zagreba.


Gradonačelnik je naljepnicu za Projekt „Spasi život“ uručio:

 Bori Šarušiću, ravnatelju Osnovne škole Malešnica

Zlatku Stiću ravnatelju Prirodoslovne škole Vladimira Preloga

Miri Božić ravnateljici Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić

Ivi Eriću, voditelju Podružnice Upravljanja sportskim objektima, Zagrebački holding d.o.o.

Dubravku Baričeviću, voditelju Podružnice Zagrebački električni tramvaj, ZET, zagrebački holding d.o.o.

Niki Pavloviću, ravnatelju Zagrebačkog kazališta „Komedija“

 Na ovogodišnjem obilježavanju dana zdravlja u travnju sudjelovat će i ostale Zdravstvene ustanove  Grada Zagreba, Hrvatska agencija za hranu i drugi, a svoj važan doprinos dati će i civilno društvo.