clanak False

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba Ivan Kožarić: Retrospektiva _Jedna od mogućih 100

01.07.2021.
U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba Ivan Kožarić: Retrospektiva – Jedna od mogućih 100. Autori izložbe su viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Radmila Iva Janković i Vladimir Čajkovac, a partner u organizaciji izložbe je Gliptoteka HAZU.

Ova izložba posvećena je jednom od ponajboljih i najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, kreativnom i autentičnom umjetniku koji se nikada u potpunosti nije želio ukalupiti u određene škole, pokrete ili pravce smatrajući ih ograničavanjem slobode i autonomije stvaralaštva, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. Grad Zagreb ponosan je vlasnik Kožarićevog atelijera iz čijeg fundusa su Kožarićeva djela i izložena na ovoj izložbi, ali i iz čijeg fundusa se djela posuđuju po čitavom svijetu i time se, osim Kožarićeva života i djela, promovira i afirmira i Grad Zagreb, rekla je zamjenica te dodala da Zagreb bez Kožarićevih ostvarenja na javnim gradskim prostorima zasigurno ne bi bio isti s obzirom na to da se radi o umjetniku čija su djela postala neizostavni dio gradskih vizura i dio gradskoga identiteta. Čestitam na izložbi Muzeju suvremene umjetnosti i partneru u realizaciji ove vrijedne izložbe – Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Ministarstvu kulture i medija i Turističkoj zajednici Grada Zagreba koji su uz Grad Zagreb financijski pomogli da se izložba ostvari.

Izložbu koja će biti otvorena do 31. listopada, otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ove jedinstvene retrospektive kojom slavimo Kožarićev život i njegovu umjetnost.
 

Gradske vijesti - 2021.