clanak False

U sklopu akcije „Djeluj sada!“ obavljen besplatan pregled madeža za više od 300 građana Grada Zagreba

16.06.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo je od 7. do 11. lipnja provodio 14. akciju „Djeluj sada!“, u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom te klinikama za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb. S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, obavljen je besplatan pregled madeža za 314 građana Grada Zagreba. Pregledi su održani u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, a pritom je otkriveno ukupno 38 tumora, što itekako ukazuje na izniman značaj ovog projekta i na nužnost preventivnih pregleda.

Zbog konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba je 2007. pokrenuo javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“. U okviru ovog projekta, svake se godine organiziraju besplatni preventivni pregledi madeža za građane (bez uputnice), s ciljem prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože.
Pritom je riječ o jednoj od najposjećenijih javnozdravstvenih akcija, na kojoj se u jednom danu pregleda više od 1.200 Zagrepčana. Međutim, besplatni pregledi su ove godine organizirani sukladno epidemiološkim uvjetima, a svi termini su popunjeni već u istom danu njihove objave.

O tome koliko su važni preventivni pregledi madeža govori i činjenica da je među 314 građana otkriveno sedam suspektnih melanoma, koji će ubrzo biti i operirani u KBC-u Sestre milosrdnice. Uz to, otkriveno je i 29 bazocelularnih karcinoma, 2 planocelularna karcinoma i 57 aktiničkih keratoza. Tako je ukupno otkriveno čak 38 tumora.
S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije je nego ikad ojačati svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi. To upravo potvrđuju i navedene brojke, zbog čega ovogodišnji pregledi u sklopu projekta „Djeluj sada!“ imaju jednu posebnu težinu.
Grad Zagreb kontinuirano radi na edukaciji građana o načinima i važnosti prevencije te važnosti odlaska na redovite godišnje preventivne preglede, svjesni činjenice da 80% UV zračenja, koje kasnije djeluju na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi.

Shodno tome, javnozdravstvena akcija „Djeluj sada!“ je ove godine proširila svoje aktivnosti. Tako je u sklopu 39. izdanja, Večernjakove biciklijade, koja je održana 12. lipnja na jezeru Bundek, za sve zainteresirane sudionike provedena edukacija o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.

Gradske vijesti - 2021.