clanak False

U Zagrebu otvorene dodatne tri lokacije za cijepljenje

05.05.2021.
Slijedom najave dolaska većih količina cjepiva, uz postojeću lokaciju na Zagrebačkom Velesajmu, Grad Zagreb je u suradnji s domovima zdravlja organizirao cijepljenje svojih građana na još tri punkta: u predvorju velike dvorane Doma sportova (za područje Doma zdravlja Zagreb Centar), u sportskoj dvorani gimnazije Lucijana Vranjanina (Dom zdravlja Zagreb – Zapad), i u sportskoj dvorani Srednje škole Jelkovec (za područje Doma zdravlja Zagreb – Istok) koji je danas, zajedno sa suradnicima, obišla zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević te time označila početak intenzivnijeg cijepljenja Zagrepčana.

U ovoj dvorani prisjećamo se  sportskih događanja, smijeha naših srednjoškolaca i danas smo ovdje upravo kako bismo radost druženja vratili ne samo u naše dvorane već i u našu svakodnevicu, kazala je zamjenica Pavičić Vukičević navodeći kako je u Zagrebu, barem prvom dozom, procijepljeno 25% od ukupne populacije, odnosno gotovo 220 tisuća Zagrepčana. Zahvalila je Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, svim domovima zdravlja, Gradskom uredu za zdravstvo, djelatnicima Crvenoga križa, covid redarima, komunalnim i drugim službama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga koji sudjeluju u organizaciji ovog velikog posla, a posebice liječnicima obiteljske medicine.
Liječnici obiteljske medicine istinski su heroji ne samo cijepljenja u borbi protiv pandemije; od samog početka su angažirani u covid – ordinacijama, covid dežurstvima, rade na punktovima za uzimanje briseva i antigensko testiranje, cijepe u ordinacijama, a vršili su i nadzor nad karantenom. Upravo su nam oni pomogli premostiti problem koji se pojavio u cijeloj Hrvatskoj s platformom CijepiSe, zaključila je Pavičić Vukičević te pozvala sugrađane da se posredstvom liječnika obiteljske medicine prijave za cijepljenje jer je to najbrži i najsigurniji put do cijepljenja.

Na Zagrebačkom velesajmu u jednoj smjeni radi 220 – 230 ljudi, tu je i najam dvorane i drugi popratni troškovi te zahvaljujem Gradu Zagrebu- Gradskom uredu za zdravstvo na financijskoj podršci, kazao je ravnatelj NZJZ Andrija Štampar Zvonimir Šostar podsjećajući kako je Zagreb daleko ispred svih u Hrvatskoj po postotku cijepljenih stanovnika te kako do kraja mjeseca treba biti isporučeno 212 tisuća doza cjepiva.

Punktovi za cijepljenje radit će u dvije smjene a na njima će trijažu i cijepljenje obavljati liječnici obiteljske medicine i medicinske sestre domova zdravlja kao i privatni pružatelji zdravstvene zaštite. Prijave na cijepljenje moguće su preko izabranog liječnika obiteljske medicine. Na punktovima za cijepljenje rade djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa, red i fizički razmak osiguravaju covid redari i pripadnici civilne zaštite, a obroke za sve koji rade ne punktovima osigurava ustanova Dobri dom. Cilj cijepljenja građana na četiri punkta u Gradu Zagrebu (Zagrebački Velesajam i punktovi Domova zdravlja) je postići cijepljenje oko 10.000 građana dnevno.

Gradske vijesti - 2021.