clanak False

Zagrebačka premijera predstave “Bakhe” u ZKM-u

17.01.2019.
Nakon premijere u srpnju 2018. na Malom Brijunu, starogrčka tragedija  "Bakhe" Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički, 18. siječnja 2019. u 20 sati  imat će i svoju zagrebačku premijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih.
 
Dvanaest žena nalazi se na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog i kapitalističkog svijeta u kojem je postalo nedopustivim pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu.
 
Bakhe u ovome čitanju progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno u jednome trenutku rezultira pucanjem, eksplozijom, kad pojedincu, ovdje ženi, ne preostaje ništa drugo osim bijega u destrukciju, u nesretnu potragu za vlastitim identitetima osuđenima na izgubljenost u globalizacijskim trendovima još muškoga društva. Upravo je iz tog razloga, što je ujedno i posebnost ove predstave, podjela isključivo ženska. U Euripidovo doba sve su uloge izvodili muški glumci, premda je upravo Euripid bio prvi koji se najviše usredotočio na ženske likove i njihovu psihološku analizu.
 
Dioniz ili Bakho, antički bog vina, plodnosti, ekstaze i kazališta, bog je koji nas tjera da prelazimo granice, žene sputane društvenim okvirima odvlači u šumu, gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakantice.
 
Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišić
 
Autor vizuala:  Antonio Dolić

Aktualno