clanak False

50 godina prijateljstva Zagreba i St. Peterburga - Delegacija St. Peterburga u službenom posjetu Zagrebu

08.06.2018.

Delegacija St. Peterburga u službenom posjetu Zagrebu_pola stoljeća prijateljstva

U povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga u službeni posjet Gradu Zagrebu jučer je stigao guverner Sankt Peterburga Georgy Poltavchenko s visokom delegacijom i s  business delegacijom.

Danas je u gradskoj palači Dverce održan službeni sastanak dviju delegacija na kojem su gradonačelnik Milan Bandić i guverner Georgy Poltavchenko potpisali Promemoriju.
 
Nakon sastanka, u izjavama za medije i gradonačelnik Bandić i guverner Poltavchenko su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te su naglasili kako gradove kojima su na čelu, ali njih osobno veže dugogodišnje prijateljstvo koje je, naglasio je zagrebački gradonačelnik, s obzirom koliko ga dugo njeguju „pravo bratsko prijateljstvo.“

Zadnjih par godina u uredima za kulturu dvaju gradova je dogovoreno mnogo kulturnih projekata, a kojih ne bi bilo bez guvernerove podrške. Posebno sam ponosan na naš zadnji veliki kulturni projekt – izložbu o Katarini Velikoj koja zavrjeđuje posebnu pozornost i zbog koje zahvaljujemo svim žiteljima St. Peterburga, rekao je gradonačelnik Bandić te je nadodao kako bi prema rasporedu najesen trebao posjetiti Moskvu i Beslan u statusu počasnog građanina.
U proteklih sam 18 godina uspio ostvariti mnogobrojne prijateljske odnose pa se usudim reći da sam,  osim s guvernerom Poltavchenkom, još s brojnim  dužnosnicima iz Ruske Federacije u prijateljstvu. Osim što sam počasni građanin Beslana, osjećam se i pravim prijateljem ruskog naroda i time se ponosim, rekao je gradonačelnik te dodao da je to dobro za Zagreb, Hrvatsku,  regiju i za sve nas.
 
Guverner je naglasio kako se u hrvatskome glavnom gradu uvijek dobro osjeća te da  je izuzetno lijep i da je pravo kulturno europsko središte.
Izuzetno je puno pravaca za suradnju i za razvoj naših veza, a na čemu aktivno radimo. Danas smo se dotaknuli tema i projekata iz komunalnog gospodarstva, a na kojima  nastavljamo suradnju, osobito iz područja vodnog gospodarstva. Dogovorili smo se da će vaši stručnjaci doći na našu nedavno otvorenu Akademiju vode.
 
Drugi pravac suradnje je iz područja informacijskih tehnologija. Radit ćemo na zajedničkim projektima. Oba grada imaju veliko iskustvo koja će razmjenjivati, istaknuo je guverner te je dodao da je treći pravac iz područja razvoja novih tehnologija, ne samo informacijskih nego i  farmaceutskih.

Prije susreta u palači Dverce, jutros je u hotelu Westin održan poslovni doručak ruskih i hrvatskih gospodarstvenika i predstavnika zagrebačke Gradske uprave. Prisutnima su se obratili guverner Poltacvchenko, gradonačelnik Bandić i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov. Domaćin i njegov gost su sinoć u Hrvatskome narodnom kazalištu nazočili baletu Don Quijot što su ga  izveli članovi ansambla Ballet Theatre iz St. Peterburga State Leonid Yakobson.
 
 
 
 
 
 
 
 

Gradske vijesti - 2018.