clanak False

Konferencija "Hrvatska na Savi"

03.12.2018.
U organizaciji Jutarnjeg lista – Hanza Medije, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, danas je u hotelu Esplanada održana konferencija Hrvatska na Savi, projekt budućnosti Zagreba i središnje Hrvatske. Suorganizatori Konferencije su Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša, HEP, Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja.
 
Na početku Konferencije prisutnima su se obratili: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik premijera i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.
 
Ovo je milenijski Projekt koji se može realizirati samo uz sudjelovanje svih potrebnih sudionika, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. U ovih 20 godina naslušao sam se puno konferencija o ovoj temi i nadam se da ovoga puta Projekt neće završiti u ladicama HEP-a. Nadam se da će se za otprilike dvije godine početi s pripremama, a za 12 do 14 godina Projekt i realizirati.
 
Gradonačelnik je napomenuo da je sve počelo s najzaslužnijim zagrebačkim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, koji je napravio povijesni iskorak Zagreba preko Save, ali nažalost, obale su ostale nedovršena priča. Zagrepčani se u stvari boje Save jer im ona do sada nije donijela ništa dobra, boje se poplava kojih se sjećaju.
 
Riječ je o velikom strateškom projektu Zagreb na Savi koji obuhvaća potez od Siska do granice sa Slovenijom. Umjesto ranije predviđenih velikih hidroelektrana, sada je u revidiranom Projektu planirana gradnja malih hidroelektrana na 10 lokacija unutar korita rijeke Save, što bi ostvarilo niz benifita, kako energetskih i za vodoopskrbu, tako i za veće otvaranje Zagreba i drugih mjesta prema Savi. Budući da je predviđeno da se tok Save regulira, to bi omogućilo kvalitetnije i sigurnije korištenje prostora uz rijeku, a omogućila bi se i potrebna rekonstrukcija sustava obrane od poplava.
 
Što se Zagreba tiče, nova koncepcija predviđa odvođenje velikog vodnog vala rekonstruiranim kanalom Sava-Odra, što bi omogućilo da kroz Zagreb prolazi onoliko vode koliko stane u korito rijeke. Tom koncepcijom bi se sustav obrane Zagreba od poplava s 50 km nasipa kroz grad premjestio na 15 km lijevog nasipa od teretnog kanala, čime bi nasipi prestali biti u funkciji obrane od poplave te bi se oslobodio razvojni prostorni potencijal od 350 hektara zemljišta koje se dosad koristilo za evakuaciju velikih vodnih valova.
 
Cilj ovoga Projekta je zaustavljanje negativnih trendova razina podzemnih voda, zaštita okoliša, korištenje energetskih potencijala, razvoj plovnog puta i povezivanje gradova.

Gradske vijesti - 2018.