clanak False

15 godina od utemeljenja Vijeća romske nacionalne manjine

29.11.2018.
Danas je u Europskome domu obilježen Dan Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, ujedno i 15. obljetnica njegova rada. Nazočne su, između ostalih, pozdravili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednik Vijeća Neđatin Kamberovski.

Na svečanosti je predstavljen dosadašnji rad Vijeća te projekti u kojima ono sudjeluje, kao i budući koje njegovi članovi planiraju ostvariti.

Gradonačelnik Bandić je naglasio da Grad u suradnji s Vijećem, romskim udrugama i romskom zajednicom ulaže velike napore da se životni uvjeti Roma u Zagrebu poboljšaju i da se romske kulturne, obrazovne i druge aktivnosti potaknu. Cilj nam je jasan – Rome osnažiti i integrirati, ali ne asimilirati. Zajednički napori državnih institucija, Grada Zagreba, romskog vijeća i udruga donose plodove. Kad se okrenemo unatrag, možemo vidjeti i ponosno reći da je u posljednjih 15 godina koliko postoji Vijeće postoji, učinjeno iznimno puno. Svake godine činimo sve više i sve bolje, zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Kamberovski je istaknuo da se romski problemi gomilaju godinama, čak i stoljećima. Jedna od bitnijih stvari, a kojoj ćemo osobitu pažnju posvetiti u budućnosti je obrazovanje. Želimo svojoj djeci osigurati kvalitetno školovanje, želimo stvoriti uvjete u kojima sve manje Roma traži pomoć od države i koji sve više vlastitim radom i vještinama doprinose društvu.
 

Gradske vijesti - 2018.