clanak False

DJELUJ SADA! - ovogodišnja preventivna akcija pregleda madeža održat će se 27. svibnja na Europskom trgu

23.05.2018.
Konferencijom za novinare u zgradi Gradske uprave, najavljena je javnozdravstvena kampanja Djeluj sada!, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb - Gradski ured za zdravstvo i Udruga Zdravi pod suncem u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva, Klinikom za dermatovenerologiju KBC Zagreb, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

Ovogodišnja preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice) organizirana je 27. svibnja na Europskom trgu od 10.00 do 18.00 sati. Plakat možete pogledati OVDJE.

U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja. Također će biti osigurane i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca.
 
Kampanju su predstavili dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik GU za zdravstvo i zamjenica Mirela Šentija Knežević, primarijus Sanja Poduje, predsjednica Udruge Zdravi pod suncem, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, zatim dr.med. Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana te Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

Grad Zagreb sustavno radi na edukaciji svojih građana, pa tako ove godine po 11. put zaredom organiziramo ovaj projekt s ciljem informiranja građana. Svake se godine na ovu akciju odazove više od tisuću građana, što je odličan uspjeh, naglasio je pročelnik Jeleč.

 

U 2015. u RH 649 oboljelih / U Hrvatskoj od melanoma češće obolijevaju muškarci

Primarijus Sanja Poduje je iznijela statističke podatke prema kojima je u 2015. bilo ukupno 649 oboljelih od melanoma što je u usporedbi s prethodnom godinom porast od 10%. Uočava se također znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015, bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih.

Podatci o broju oboljelih prema županijama ukazuju na činjenicu da broj oboljelih nije u korelaciji s brojem stanovnika. Očekivano se najveći broj oboljelih dijagnosticira u Zagrebu dok je taj broj puno manji u primjerice Splitsko – dalmatinskoj. Problem su i otoci na kojima nema stalno zaposlenog dermatologa, kao i u Ličko – senjskoj pa su građani tog područja prisiljeni na preglede odlaziti u Rijeku, Zadar ili Zagreb. Grad Zagreb je svijetli primjer velike brige za zdravlje građana koju omogućavaju i primarna i sekundarna prevencija kada su u pitanju zloćudni tumori kože, izjavila je akademkinja Šitum.

Sustavna edukacija i preventiva


Radi što šire edukacije građana, Grad Zagreb još je 2014. na osam lokacija (ŠRC Jarun, park Bundek, Savski nasip, izlozi Gradskih ljekarni Zagreba na pet lokacija) postavio uređaje za mjerenje UV indeksa koji ujedno podsjećaju građane na važnost zaštite kože od sunca. Osim što prikazuju trenutačni UV indeks, uređaji sugeriraju i odgovarajući faktor zaštite od sunca. Ove godine u suradnji s udrugom Zdravi pod suncem planiramo proširiti mrežu mjerača i uz gradske bazene na ŠRC Šalata, Utrine i Mladost, istaknula je Mirela Šentija Knežević.

Ravnatelj Srčane Krstačić upoznao je građane s protokolom o postupanju i preporukama za vrijeme velikih vrućina: Više od 20% populacije čine meteoropati, osobe koje teže podnose promjene vremena, poglavito ako te promijene provociraju nastanak ili pogoršanja akutnih ili kroničnih bolesti.

O smjernicama Ministarstva zdravstva i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije uoči nadolazećih toplinskih valova prisutne je informirala Antoinette Kaić Rak.

Projekt Djeluj sada! podržavaju i sponzori A-DERMA PROTECT, Avene, Eucerin, La Roche-Posay, Novartis i Vichy.

Gradske vijesti - 2018.