clanak False

Gradonačelnik u posjetu Beogradu

22.06.2018.
Na poziv veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji Nj.E. Gordana Bakote i vojnog izaslanika brigadira Stanka Ćavara, delegacija Grada Zagreba, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, posjetila je glavni grad Republike Srbije.  
 
Izaslanstvo Grada Zagreba prisustvovalo je prijemu u povodu Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske u beogradskom Crown Plaza hotelu. Uz delegaciju Grada  nazočio je velik broj predstavnika Hrvatske zajednice, predstavnika Diplomatskog zbora i poslovno-gospodarske zajednice u Republici Srbiji.

Sastanak s gradonačelnikom Grada Beograda
 
U društvu s veleposlanikom Bakotom te predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovom, grdonačelnik Milan Bandić susreo se u Starome dvoru s novoizabranim gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem koji je 7. lipnja 2018. stupio na dužnost.
 
Gradonačelnik Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je među prvim posjetima stranih gradonačelnika ovaj zagrebačkog kolege kojega iznimno cijeni jer ima veliko iskustvo i od kojeg može puno naučiti. Zahvalio je na posjetu pritom istaknuvši da je ovo prvi službeni posjet i sastanak zagrebačkog i beogradskog gradonačelnika u Starome dvoru.
 
Gradonačelnik Bandić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici i još jednom čestitao gradonačelniku Beograda na novoj funkciji. Istaknuo je da je uvijek imao korektan odnos s prethodnicima gradonačelnika Radojičića i naglasio važnost dobre suradnje dva glavna grada. Spomenuo je također i skorašnji koncert 2 Cellosa na Kalemegdanu te je pozvao gradonačelnika Beograda da zajedno prisustvuju, jer će to biti dobra poruka za građane dvaju glavnih gradova. Gradonačelnik Beograda prihvatio je ovu inicijativu.
 
Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je prostor za Hrvatski kulturni dom. Gospodin Žigmanov, uz zahvalu gradonačelniku Bandiću koji ga je pozvao da sudjeluje na današnjem sastanku, je rekao da u Beogardu živi oko 7000 pripadnika hrvatske nacionalne zajednice koji nemaju adekvatan prostor, te je ponovno zamolio da se na tragu politike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o vidljivim lokalnim zajednicama u Srbiji i Hrvatskoj napravi novi korak prema osiguravanju kulturnog doma za tamošnje Hrvate. Gradonačelnik Bandić nadovezao se i spomenuo izgradnju pravoslavne gimnazije na Svetom duhu te ujedno pozvao da, prilikom službenog posjeta gradonačelnika Beograda Zagrebu, zajedno odu u posjet toj gimnaziji. Spomenuo je i da je jedna od najljepših crkava u Zagrebu upravo Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnome trgu.
 
Veleposlanik Bakota je istaknuo da je ovaj sastanak iznimno važan u kontekstu politike odnosa Zagreba i Beograda, te je naglasio da možemo puno napraviti zajedno. Gradonačelnik Beograda potvrdio je taj zaključak uz napomenu da se raduje svakom sljedećem koraku u tom pravcu.

Susret s Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom
 
Delegacija Grada Zagreba, skupa s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Srbiji Nj.E. Gordanom Bakotom, susreli su se danas, u srpskoj patrijarhiji u Beogradu, s Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom, episkopom srpske pravoslavne Crkve, mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirije Perićem te sa šefom kabineta patrijarha srpskog, đakonom Aleksandrom Praščevićem.
 
Patrijarh Irinej je istaknuo da se ove godine obilježava 150 godina od podizanja hrama u Zagrebu te da, ukoliko bude mogao, uskoro planira doći u Zagreb.
 
Tijekom susreta razgovaralo se, između ostaloga, i o važnosti međureligijskog suživota i dijaloga. Zagrebački gradonačelnik, uz zahvale na srdačnoj dobrodošlici, istaknuo je da je Zagreb poznat i kao „svjetionik“ politike zaštite nacionalnih zajednica jer se multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost svakodnevno živi u glavnome gradu Hrvatske. Naglasio je kako je dijalog na svim razinama, pa tako i međureligijskim, nužan za dobrobit i bolju budućnost svih građana susjednih država Hrvatske i Srbije.

Sastanak s beogradskim nadbiskupom monsinjorom Stanislavom Hočevarom
 
Gradonačelnik Bandić i veleposlanik Bakota sastali su se potom i s beogradskim nadbiskupom monsinjorom Stanislavom Hočevarom u Nadbiskupskom ordinarijatu. Prisutan je bio i msgr. Aleksandar Kovačević, generalni vikar.
 
Nadbiskup je zahvalio na dolasku i rekao da mu čini iznimnu čast ugostiti zagrebačkog gradonačelnika. Rekao je da obilježavaju 100. godišnjicu završetka 1. svjetskog rata te da je ujedno ova godina proglašena godinom zajedništva i mira. Nadbiskup je također spomenuo da su u završnoj fazi za postavljanje spomenika Bogorodice majke Europe, kojim bi se dokazala vjera u jedinstvo Europe. Uputio je poziv gradonačelniku Bandiću da ponovno posjeti Beograd tom prilikom. Izrazito je bitan svaki posjet iz Hrvatske za ljude ovdje jer time se naglašava ne samo nacionalna pripadnost već i konfesionalna pripadnost za Hrvate katolike u Srbiji, rekao je.
 
Gradonačelnik je istaknuo da će Zagreb pomoći u skladu sa svojim mogućnostima za postavljanje spomenika. Nužno je da se stvari u odnosima Zagreba i Beograda pomaknu i da se krene prema boljem, rekao je.
 
Nadbiskup je naglasio da je važno da se ono što Zagreb čini za srpsku zajednicu na isti način učini za Hrvate i katolike u Beogradu. Puno se pomoglo pravoslavnoj crkvi u Republici Hrvatskoj te na njihova slavlja dolazi najviši državni vrh. Prisutna je jaka želja da i u Srbiji bude tako i da se odnosi poboljšaju.

Gradonačelnik Bandić je rekao da vjeruje da će u približavanju odnosa gradskih uprava korist imati i nacionalne manjine u Beogradu. Na kraju susreta gradonačelnik Zagreba se upisao u knjigu dojmova.

 

Gradske vijesti - 2018.