clanak False

I. faza projekta stambenog naselja Podbrežje

06.07.2018.
Radovi na izgradnji naselja Podbrežje započeli su u rujnu 2016., a projektom je na 19,4 ha predviđeno 11 stambenih zgrada visine do devet etaža, jedna poslovna zgrada visine do 35 etaža, dva vrtića, škola, kulturno-informativni centar, bazenski kompleks i sportska dvorana, te parkovi – šest igrališta za uzrast djece do šest godina i šest igrališta za uzrast od 7 do 18 godina.

U okviru I. faze koja je u tijeku izgrađene su ili su pred završetkom četiri zgrade s ukupno 608 stanova te prometna i komunalna infrastruktura u dijelu Vatikanske, Sjeverne, Istočne, Cimermanove i Horvatove ulice nasuprot parka Novi Zagreb. Ukupna vrijednost izgradnje I. faze iznosi 245.000.000,00 kuna.
 
Na današnjoj konferenciji za novinare u samom naselju Željko Horvat iz Zagrebačke stanogradnje naglasio je da je Podbrežje zamišljeno i radi se prema modelu Zagrebačke stanogradnje kakav je i u naselju Sopnica Jelkovec. Tri su mogućnosti korištenja stanova u naselju Podbrežje - građani mogu unajmiti stanove, kupiti ih, ili dobiti na korištenje na temelju Liste reda prvenstva.
Prije desetak dana gradonačelnik je uručio ključeve prvim stanarima u zgradi A3, a otvoren je i kolokacijski centar.
 
Ideja Zagrebačkog modela stanogradnje je da građani u naselju imaju sve potrebne prateće sadržaje. U Podbrežju se trenutno završava park, a u tijeku je projektiranje vrtića i škole čija bi gradnja trebala započeti u proljeće 2019. Useljenje u zgradu A5 predviđeno je 16. srpnja, a u objekt A4 30. srpnja, dodao je Željko Horvat.
 
Što se tiče upisa djece u vrtiće i škole, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je da je do sada u vrtiće u Novom Zagrebu upisano 48-ero djece te da sa sada nemaju novih zahtjeva. Osam novozagrebačkih vrtića je spremno upisati svu djecu od stanara Podbrežja. Građani se mogu interesirati na mrežnim stranicama Gradskog ureda za obrazovanje gdje će dobiti sve podatke. Za sada je u obližnje tri osnovne škole, Ive Andrića, Otok i Većeslava Holjevca, upisano 34 učenika iz Podbrežja, a još ih 20 imamo u najavi. Te tri škole, od kojih jedna radi u dvije smjene, a dvije u jednoj, mogu upisati još 300 učenika. Mi predviđamo da će iz Podbrežja biti oko 150 – 200 djece i svi će biti upisani bez problema.
 
Pročelnik je dodao da će djeca svih stanovnika naselja biti upisana u vrtiće i škole, a da roditelji mogu birati u koju će od tri obližnje škole djeca ići.
 
Gordana Pokrajčić iz podružnice Zagrebački digitalni grad istaknula je da je prije useljenja otvoren kolokacijski centar. Preko svjetlosne mreže stanarima i korisnicima poslovnih prostora u četiri objekta osigurali smo ultrabrzi širokopojasni pristup internetu u skladu sa svim dosezima suvremene tehnologije. Investicija je iznosila oko 2 milijuna kuna.
 

Na pitanje novinara o kupnji stanova od strane znanstvenih novaka, Željko Horvat je objasnio da je Grad sa Zagrebačkim sveučilištem prije dvije godine potpisao Sporazum za rješavanje stambenog pitanja zbog iskazivanja interesa 330 znanstvenih novaka. Grad je u objektu A6 omogućio kupnju stanova sa subvencioniranom kamatom. Raspisan je natječaj na koji se javilo oko 90 zainteresiranih ali mnogi nisu uspjeli dobiti kredite. Kupljena su dva stana i zato je kupnja stanova u tom objektu omogućena i drugima. Do sada su objavljena dva natječaja, a najveći interes očekujemo na natječaju koji će biti objavljen nakon završetka zgrade. Kvadrat stana u tom objektu je 1.460 eura.
 
 

Gradske vijesti - 2018.