clanak False

Moje emocije

08.06.2020.
 

Izradili: stručnjaci Centra Luka Ritz

 

Naše su emocije glavni pokretač raspoloženja svakoga od nas, naših odnosa s drugim ljudima i cijelog društvenog života. Možemo reći kako nas one povezuju sa svijetom drugih ljudi, stvari i događaja te nam signaliziraju da je naš odgovor potreban. Pomoću prepoznavanja i razumijevanja svojih emocija i emocionalnih stanja drugih ljudi, učimo obrasce ponašanja koji su nam potrebni za odnose s drugima. Sposobnost prepoznavanja i razumijevanja emocionalnih stanja druge osobe nam pomaže razumjeti različite aspekte socijalnih situacija te da prilagodimo ponašanje u skladu s istima.

 

Razvoj emocija započinje vrlo brzo nakon rođenja te od tada prilikom interakcije s okolinom započinjemo izražavati svoje emocije, prepoznavati ih i kontrolirati. Već se odmalena djeca razlikuju u tome koliko često doživljavaju i iskazuju određene emocije, koji događaji izazivaju kod njih iste te kako reagiraju na njih kod sebe i drugih. Kako ćemo reagirati na određenu situaciju uvelike ovisi o našem doživljaju, našem temperamentu, tj. djelomično genetski uvjetovanom tipičnom načinu emocionalnog doživljavanja i reagiranja te postupcima i ponašanjima koje smo naučili od nama bliskih ljudi.

 

Isto tako, važno je napomenuti kako djeca emocije doživljavaju i izražavaju intenzivnije. Stoga, odrasli oko njih, a posebice roditelji, imaju izrazito važnu ulogu u emocionalnom razumijevanju kod djece. Uče ih kako razumjeti i prepoznati primarne emocije, a kasnije i složene, upoznajući ih tako s širokom lepezom emocija. Ono što je iznimno važno jest da se djetetu dopusti te da ga se ohrabri na doživljavanje cijelog spektra emocija, onih ugodnih i neugodnih te da ga se nauči i pripomogne u izražavanju na adekvatan način. Svaki način izražavanja emocija je dopušten, osim onih kojima nekoga ili sebe možemo povrijediti na bilo koji način. Potiskivanje emocija

i inhibiranje njihovog izražavanja za pojedinca može biti izrazito štetno te može dovesti do fizičkih i psihičkih teškoća.

 

Većina ljudi emocije dijeli na pozitivne i negativne. Važno je znati da emocije nisu ni dobre ni loše, već su pokazatelji da se s nama ili s nečim u našoj neposrednoj okolini nešto događa. Stoga je prikladnije govoriti o ugodnim i neugodnim emocijama, koje osjećamo u našem tijelu.

 

Valja istaknuti kako neugodne emocije ne smijemo izbjegavati! Bez doživljavanja neugodnih emocija nema ni kvalitetnog ni potpunog emocionalnog razvoja. One imaju važnu funkciju kako bi nam pomogle da se zaštitimo, prilagodimo na neke nove okolnosti i izazove te preživimo. Možemo reći da nas one na određeni način fizički i psihički pripremaju na novonastale okolnosti.

 

One ugodne, poput sreće, iznenađenja i ponosa, vežemo pak uz osjećaj slobode, zadovoljstva, sigurnosti, unutarnjeg mira, te dobivamo signal da se možemo opustiti. Osim toga, one nam pomažu da razmišljamo na kreativniji način o svim mogućnostima koje nam stoje na raspolaganju vezano za određene situacije tijekom našeg odrastanja i života općenito. Takva kreativna rješenja i analiziranja situacija šire naš spektar ponašanja u djetinjstvu, a omogućuju nam da s vremenom razvijemo i usvojimo neka nova ponašanja, koja će nam pomoći u postizanju naših osobnih postignuća te stvaranju kvalitetnih socijalnih odnosa.

 

Stoga, znaj da su sve emocije važne, one ugodne i one manje ugodne. Dopusti si da ih osjetiš i izraziš ih na primjeren način! Ako smatraš da imaš teškoća u tome ili ako kao roditelj primijetite da vaše dijete ima teškoća u tome, potičemo vas da potražite pomoć.

 

Naša današnja aktivnost je stoga posvećena tvojim emocijama! U prilogu možeš pronaći obrazac koji će ti pomoći da odrediš gdje u tijelu pretežito osjećaš svoje

emocije. Prisjeti se kada si posljednji put osjetio jednu od emocija spomenutih u obrascu i upoznaj svoje emocije! 😊

 

Centar Luka Ritz

Moje emocije


Roditelji