clanak False

Tuga

08.06.2020.
 

Izradili: stručnjaci Centra Luka Ritz

 

Tuga je svima poznata te je također jedna od osnovnih emocija koju osjećamo. Kada vidimo nekoga da plače često osjetimo potrebu da tu osobu učinimo što prije sretnom i pomognemo joj riješiti njezin problem. Često se dogodi i da kada odrasli vide da malo dijete plače krenu smirivati djecu jer ih znaju nervirati dječja izražavanja tuge, pa znaju djetetovu tugu nastojati prekinuti govoreći im „ti si veliki/a već, a veliki ne plaču“ ili „dečki/curice ne plaču“. Sigurno smo svi to barem jednom čuli. Međutim, kada je riječ o tuzi, posebno je važno da si dozvolimo da odtugujemo gubitak, odvojenost ili ozljedu koju smo doživjeli – bili veliki ili mali!

 

Tugu često smatramo kao nešto što trebamo izbjegavati, no osjećaji su tu za nas da nam pomognu. Osjećaj tuge nam je važan jer nas može usporiti i smiriti, tj. pomoći nam da prihvatimo nešto što smo izgubili, pomoći nam da shvatimo što nam je važno ili čak bolje upoznamo druge – što je toj osobi važno, što ona voli, a što ne.

 

Možda se pitate zašto?

 

Iako je tuga jedna od primarnih emocija, u određenim okolnostima može postati problem. Zamislite si da ste napravili jednu manju snježnu grudu. Ako tu grudu stavite na pod i otkotrljate niz padinu punu snijega – vaša gruda će se sve više i više povećavati i dobivati na brzini te će na kraju svog puta biti razornija nego što je bila na početku. Tako je i s tugom. Ako tugu zadržavamo u sebi, ona može sve više i više rasti, kao naša snježna gruda i imati veće posljedice nego na početku. Može nas početi pritiskati iznutra i utjecati na to da nas nešto boli (- trbuh, glava), može uzrokovati promjene u našim prehrambenim navikama ( – manje ili više jedemo), ili da smo jako umorni i teško održavamo koncentraciju i pažnju. Može dovesti do smanjene motivacije za one aktivnosti koje inače volimo ili pak može pridonijeti tome da smo nervozniji i

svadljiviji nego ranije. U tim slučajevima je bitno prepoznati ove znakove te potražiti pomoć.

 

Isto tako je važno imati na umu kako se tuga kod djece manifestira na različite načine nego kod odraslih, kako mala djeca ne znaju riječima izraziti što osjećaju (nekada je to teško i nama velikima). Naravno, tužno dijete može plakati, kao i odrasli. No, ono može postati svadljivo te pokazivati agresivna ponašanja iako je u pozadini osjećaj tuge. Primjerice, dijete koje je tužno jer je nedavno izgubilo kućnog ljubimca se u vrtiću može češće potući s drugom djecom. Isto tako, dijete može reagirati intenzivnije nego što bi to možda učinila odrasla osoba. Ako uzmete djetetu igračku s kojom se igralo, dijete može jako početi plakati, iako ima punu sobu ostalih igračaka.

 

Stoga, kada osjećaš tugu – izrazi je! Osnovna radnja koju vežemo uz tugu je plakanje te ono može istu olakšati te dovesti do toga da se osjećamo bolje. Naglašavamo da suze imamo i mi, a i ti – bio veliki, mali, žensko, muško… Ne, nije istina da plaču samo slabići, plačemo i mi svi i upravo to može biti znak tvoje snage da pokažeš i izraziš svoje osjećaje. Svi mi imamo suze i ne trebamo ih se sramiti.

 

Ono što ti osim plača može pomoći da se bolje osjećaš je razgovor s drugima o tome što te muči. Zamislite si da iznad glave nosite jedan ogromni kamen, kamen je jako težak i više nemate snage da ga nosite. Kamen ili možete baciti ili zamoliti nekoga da vam pomogne u nošenju. Ako podijelite teret kamena, bit će vam lakše. Isto tako možeš podijeliti svoje osjećaje sa sebi dragom osobom koja ti može pomoći da se osjećaš bolje. Također, iskustvo nam pokazuje kako i zagrljaji , tjelesna aktivnost, pisanje priče ili dnevnika, crtanje, slikanje i bojanje, mogu pomoći da se osjećamo bolje. Dakle nije nam cilj ne osjećati tugu, cilj nam je izraziti je na adekvatan način, što će dovesti do toga da se smanji njen intenzitet.

 

Zapitaj se – kada si je zadnji put osjetio/la? Što se dogodilo? Kako si si pomogao u toj situaciji? Razmisli o svojoj tuzi… Kada bi ju pokušao/la prikazati, koje boje bi bila tvoja tuga – bi li bila tamna ili svijetla? Kojeg bi bila oblika – špičasta, kockasta, nepravilna,

obla? Duboka ili plitka? Ima li tvoja tuga lice? Ima li tvoja tuga nekakvo ime ili riječ koja ju dobro opisuje? To ti može pomoći u našoj današnjoj aktivnosti – NACRTAJ SVOJU TUGU! Odaberi bilo kakvu likovnu tehniku i prikaži je. Iako je svi osjećamo – naši crteži tuge će se uvelike razlikovati. Ono što je posebno jest da je tvoja tuga upravo tvoja i u redu ju je osjećati! Nemoj je skrivati i potiskivati te je izrazi na adekvatne načine.


Roditelji