clanak False

Zahvalnost

08.06.2020.

Izradili: stručnjaci Centra Luka Ritz

 

Posljednjih par mjeseci nam nisu bili laki… Što zbog potresa, koronavirusa i cjelokupne neizvjesnosti, većina nas je bila prepravljena osjećajima bespomoćnosti, nesigurnosti i anksioznosti.

 

Upravo zato bismo vas htjeli potaknuti na promišljanje o onom pozitivnom u Vašem životu, onome na čemu ste zahvalni! Možda se pitate zašto? Pokazalo se kako promišljanje o pozitivnim okolnostima i onome na čemu smo zahvalni, može pridonijeti našem osjećaju zahvalnosti, ali i općenitoj dobrobiti.

 

Isto tako nam izražavanje zahvalnosti može pomoći u očuvanju dobrobiti, mentalnog zdravlja tijekom života te poticanju pozitivnih ponašanja. Povećava ugodne osjećaje, smanjuje one neugodne. Također, iskustvo nam pokazuje kako izražavanje zahvalnosti kod djece i mladih dovodi do pozitivnijih odnosa, lakše sklapamo prijateljstva te se ugodnije osjećamo u društvu drugih, što zauzvrat pridonosi osjećaju sreće i zadovoljstvu životom. Zahvalnost može čak imati i pozitivan učinak na naše tjelesno zdravlje.

 

Dakle, kao što ste mogli pročitati, osjećaj zahvalnosti i njeno izražavanje ima brojne pozitivne posljedice za nas, a i društvo oko nas! Stvarno je čarobna ta zahvalnost!

 

Međutim, bitno je znati kako zahvalnost nije jednostavna emocija. Radi se o kompleksnoj emociji, te da bi se pojavila, moramo imati određeni stupanj svijesti o sebi te o drugima kao osobama koje su za nas učinile nešto dobro. Stoga se zahvalnost na redovnoj bazi uglavnom ne pojavljuje do predadolescentske dobi.

 

Zašto ovo pišemo? Pokazalo se kako već samo nabrajanje na čemu smo sve zahvalni, dovodi do pozitivnih utjecaja na našu dobrobit. U tom tonu, mi vas želimo potaknuti na aktivnost izrade pisma zahvalnosti! Znaj da je ovo aktivnost i za VELIKE i MALE.

 

Pritom se možeš koristiti našim obrascem „Pismo zahvalnosti“, koji ti može pomoći da razmisliš na čemu si sve zahvalan!

 

„Zahvalnost nije samo najveća od svih vrlina, nego i majka svim ostalima.“ – Ciceron

 

Centar Luka Ritz

Pismo zahvalnosti


Roditelji