clanak False

Na mjestu gdje je bila Zagrebačka banka u Paromlinskoj buduća zgrada mora biti u postojećim gabaritima

25.05.2018.
(Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je na konferenciji za novinare u petak uoči dražbe na Trgovačkom sudu za devastiranu zgradu u kojoj je bila nekad Zagrebačka banka (Zaba) u Paromlinskoj ulici, u neposrednoj blizini gradske uprave, kako novi vlasnik i investitor zgradu mora graditi u postojećim gabaritima. 

 Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis rekao je novinarima kako će se u ponedjeljak održati javna dražba za bivšu zgradu Zabe te da je, kako je ocijenio, riječ o "izrazito atraktivnoj lokaciji na samoj središnjoj osi  Zagreba".

 Istaknuo je da su mnogi  zainteresirani ulagači postavljali pitanja, zbog čega na konferenciji za novinare želi "odagnati sumnje i način na koji se određeni prostor tumači". "Bitna je i zaštita tog prostora i očuvanje tog vizurnog koridora prema katedrali", dodao je.  

 Milan Bandić poručio je da investitori ne smiju graditi izvan gabarita postojeće zgrade te da gradska uprava želi biti krajnje korektna i transparentna, a Grad Zagreb će učiniti sve da zaštiti tu središnju os i vizurni koridor prema katedrali.

 Podsjetio je da se ta zgrada gradila od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke te da je bila dograđivana 70-ih godina, a zadnja dogradnja bila je 1986. godine. "Želimo dati punu informaciju potencijalnim kupcima tog prostora i jednake uvjete za sve koji će se nadmetati, a to znači zadržavanje postojećih gabarita zgrade", rekao je Bandić. Taj prostor i lokaciju ocijenio je iznimno važnim, ističući kako zgrada nije u vlasništvu Grada Zagreba, ali on propisuje pravila igre. "To znači da svaka buduća zgrada mora biti niža od zgrade gradske uprave", dodao je. 

Na pitanje je li mu je ta zgrada bila "trn u oku" odgovorio je kako se "neugodno osjeća kada vidi da se ta zgrada devastira svaki dan". "Hvala Bogu da to konačno dobije vlasnika i da se to uredi po pravilima igre koje propisuje prostorno-planska dokumentacija. Da budem slikovit, to ne znači da će ljudi tamo graditi nebodere", istaknuo je Bandić i dodao kako očekuje da će budući investitor ondje graditi poslovnu zgradu.

Gradske vijesti - 2018.