clanak False

Otvoren audiovizualni centar osnovne škole Stenjevec

19.04.2017.

 31. svibnja na Dan Grada Zagreba, a prilikom obilježavanja 50-te obljetnice rada u Osnovnoj školi Stenjevec, izaslanica gradonačelnika i pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport gospođa Božica Šimleša svečano je otvorila Audio vizualni centar, koji je po svome konceptu jedinstveni zagrebački osnovnoškolski primjer.

U OŠ Stenjevec djeluje uspješna filmska grupa zapažena 2008. godine po igranom filmu (producenta i voditelja Marka Dimića) Sami u školi, koji je iste godine na 46. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu osvojio dvije prve nagrade: stručnog i dječjeg ocjenjivačkog suda. Vodstvo grupe nastavlja stručni suradnik knjižničar, Zoran Šutić (film Šalabahter i ove je godine nagrađen te predložen na državni LiDraNo), a Marko Dimić ostaje vanjski suradnik i stvara novu ideju.

AV Centar OŠ Stenjevec zamišljen je u svrhu edukacije, razvoja interesa i razumijevanja audiovizualnog jezika. Također pretpostavlja integraciju u postojeće osnovnoškolske predmete i izvannastavne aktivnosti: hrvatski jezik – medijska kultura, novinarska i filmska grupa; glazbena kultura, likovna kultura, tehnička kultura,  informatika... i to kroz aktivnu analizu postojećih sadržaja kako školskih predmeta tako i sadržaja koji djecu interesiraju u slobodno vrijeme, a s kojima dolaze u doticaj u svakodnevnom životu, te stvaranje istih. Praktični dio odvija se u samoj radionici centra tj. studiju koji je koncipiran po uzoru na pravi TV studio sa svim popratnim sadržajima.