clanak False

Svjetski dan školskog mlijeka

19.04.2017.

 

Hrvatska mljekarska udruga u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport te Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i ove je godine organizirala obilježavanje 'Svjetskog dana školskog mlijeka'. Središnja manifestacija održana je u srijedu, 29. rujna, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a prigodni program posvećen mlijeku počeo je u 11 sati. 
Ovogodišnjoj proslavi Dana školskog mlijeka pridružile su se i  vodeće mljekare u Hrvatskoj Dukat, Vindija, Meggle, Belje i mljekara PIK Rijeka te djeca zagrebačkih vrtića i osnovnih škola sa svojim scenskim nastupima, literarnim i slikarskim radovima na temu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Obilježavanje ovog dana započelo je prije jedanaest godina na inicijativu FAO-a (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda), a danas se obilježava u više od 80 zemalja svijeta sa svrhom i ciljem upoznavanja djece predškolske i školske dobi o vrijednostima i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda te na potrebu uvođenja obveznih mliječnih obroka u školama. Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda, te su ga stoga vlade mnogih zemalja uvrstile u svoje programe, utemeljivši programe "školskog mlijeka".

S tim u vezi, već petu godinu Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport kao dokaz skrbi za najmlađe, započeo je program kojim osigurava svim učenicima u osnovnim školama na području Grada Zagreba čašu mlijeka i to svaki dan te nakon toga uveo u škole i vrtiće jelovnike pravilne prehrane.