clanak False

Predstavljen kolokacijski centar u naselju Podbrežje

20.06.2018.
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić je danas u naselju Podbrežje u društvu suradnika prisustvovala predstavljanju kolokacijskog centra u organizaciji Zagrebačkog Holdinga – Zagrebačkog digitalnog grada, čime će se budućim stanovnicima naselja putem svjetlovodne mreže osigurati ultrabrzi širokopojasni pristup internetu.

Poznato je da Digitalna Agenda za Europu 2020. definira da svi građani trebaju imati mogućnost pristupa Internetu brzinama od 30 Mbit/s, a do 2025. i 100 Mbit/s. Kolokacijska mreža izgrađena u ovom naselju već sada omogućava ciljeve postavljene za 2025. godinu. To je dokaz da Grad Zagreb prati svjetski trend, naglasila je zamjenica.

Radi se o potpuno opremljenom podatkovnom i kolokacijskom centru s nadziranom temperaturom i vlagom, sustavom za dojavu i gašenje požara, kontrolom pristupa i video nadzorom. Svi stambeni i poslovni prostori opremljeni su unutarnjim svjetlovodnim instalacijama, kao i instalacijama strukturnog kabliranja stanova, a podružnica Zagrebački digitalni grad, kao infrastrukturni operator, bavit će se iznajmljivanjem svjetlovodnih niti predmetne mreže, kao i najmom prostora za kolokaciju mrežne opreme u kolokacijskom centru svim zainteresiranim elektroničkim komunikacijskim operatorima.

Novo naselje u Podbrežju obuhvaća 19,4 ha i sastojat će se od 11 stambenih i jedne poslovne zgrade, dvije predškolske ustanove, škole, kulturno-informativnog centra, bazena, sportske dvorane, te parkova za djecu svih uzrasta. Naselje je koncipirano kao pješačko, a trenutno je u tijeku izgradnja prve faze naselja koja obuhvaća izgradnju 4 građevine s ukupno 608 stanova.

Gradske vijesti - 2018.