clanak False

Obilježen 10. Svjetski dan školskog mlijeka

30.09.2009.

 »Kad krava kaže 'muu'«, pjevali su u glas mališani iz zagrebačkih vrtića i škola koji su u srijedu na Trgu bana Jelačića sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana školskog mlijeka.
Manifestaciju je organizirao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport u suradnji s Hrvatskom mljekarskom udrugom i Uredom za poljoprivredu, a na proslavi su sudjelovale i mljekarske tvrtke koje su nudile svoje proizvode. Literarnim i scenskim radovima mališani su uveličali proslavu, a najveće oduševljenje ipak su izazvale krava Šara i koza, koje su samo za tu prigodu dovezene na središnji trg.
Zašto je mlijeko važno, objasnili su učenici Osnovne škole »Luka« iz Sesveta koji su oslikali kuharicu s mliječnim proizvodima.
»Oslikali smo kuharicu u kojoj su recepti za razne kolače i torte od sira«, rekla je Tea Arneri, učenica četvrtog razreda. Kaže da baš svaki dan u školi pije mlijeko, a pije ga i kod kuće. Da je mlijeko jako zdravo jer sadrži  kalcij, objasnio je njezin školski kolega Dominik koji je priznao da voli mlijeko, ali ne i ostale mliječne proizvode. Manifestaciji je nazočio i pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić koji je učenicima poručio da je mlijeko temeljna prehrambena namirnica te da ga, osim u školi, trebaju piti i kod kuće.
Naime, prema podacima kojima raspolaže Hrvatska mljekarske udruga, potrošnja mlijeka u Hrvatskoj još uvijek je na niskoj razini u odnosu na razvijene zemlje Europe i svijeta. Iz tih je razloga Ured za obrazovanje prije četiri godine počeo  s programom kojim se svim osnovnim školama osigurava čaša mlijeka na dan. Prema najavama Emila Tuka pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo , u planu su i novi projekti čime će se u školske jelovnike uvrstiti  i sir i vrhnje.