clanak False

Svjetski dan zdravlja

07.04.2018.
Svjetska zdravstvena organizacija ove godine slavi 70 godina postojanja te je, shodno načelu koje ih vodi svih ovih godina, preporučila da se ovogodišnji Svjetski dan zdravlja održava pod sloganom Zdravlje za sve.
Grad Zagreb je u povodu Svjetskog dana zdravlja danas, od 9,00 do 14,00 sati, na Trgu Petra Preradovića organizirao javnozdravstvenu akciju u okviru koje su Zagrepčani i Zagrepčanke mogli besplatno izmjeriti razinu glukoze u krvi i TSH, napraviti cjelovitu krvnu sliku, a muškarci su mogli izmjeriti i PSA vrijednost – tumorski biljeg za prostatu.
 
Akciji se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji se prisjetio našeg utemeljitelja javnog zdravlja Andrije Štampara koji je definirao zdravlje kao stanje blagostanja fizičkog, psihičkog i socijalnog. On je rekao da njegova briga nisu bili bogati jer će se oni već snaći, nego oni koji nisu u mogućnosti sami sebi pomoći. Zato on jest utemeljitelj javnog zdravlja i upisan je zlatnim slovima u  povijest svjetske zdravstvene organizacije.
Gradonačelnik Bandić je dodao da je recept za dobro zdravlje prestati jest na pola i prestati piti na pola i, naravno, kretati se. Sve je bolje od ležanja, gledanja televizije i pijenja pive.
 

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije ove će se godine biti organizirane i dvotjedne aktivnosti za građane koje će provoditi zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Zagreb.

Gradske vijesti - 2018.