clanak False

Toplinski val - Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

03.08.2020.
https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/toplinski-val-preporuke-za-zastitu-zdravlja-od-vrucina/2809


Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:
 
  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 
 
  
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je savjete za zaštitu zdravlja od vrućina tijekom pandemije COVID-19. SZO upozorava kako nema dokaza da izlaganje suncu ili temperaturama višim od 25 °C sprječava ili liječi COVID-19, dok dokazano povećava rizik za zdravlje.

Visoke temperature često se nepovoljno odražavaju na ljudsko zdravlje, posebno starijih, dojenčadi, ljudi koji rade na otvorenom i kroničnih bolesnika. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Pridržavanjem preporuka radne skupine Ministarstva zdravstva i preventivnim djelovanjem štetni učinci vrućina na zdravlje mogu se spriječiti ili barem ublažiti, uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.


 

ARHIVA