clanak False

Javnozdravstveni projekt "Djeluj sada!"

23.05.2019.
S obzirom na porast broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, u prostorijama zagrebačke Gradske uprave predstavljene su ovogodišnje aktivnosti javnozdravstvenog projekta „Djeluj sada!“.

Projekt u kontinuitetu od 12. godina provodi Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova, ali i udruga, s ciljem edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma. U sklopu projekta i ove će se godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u nedjelju, 26. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod kluba Aquarius) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Aktivnosti projekta „Djeluj sada!“ predstavili su dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge „Zdravi pod suncem“, izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana te Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„S obzirom na to da je svijest javnosti o ranom otkrivanju raka kože još uvijek relativno niska među našim sugrađanima, javnozdravstvene preventivne akcije ovakvog tipa od neizmjerne su važnosti. Posebno sam ponosna na sve što Grad Zagreb čini kako bi podigao razinu svijesti građana te ih potaknuo da vode brigu o svom zdravlju. Organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard, nego zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek. Stoga posebno ističem nužnost uvođena ovakvih preventivnih programa ne samo u Gradu Zagrebu, nego i na nacionalnoj razini“. Grad Zagreb kontinuirano radi na unaprjeđenju preventivnih aktivnosti sukladno potrebama zajednice, zbog čega je za Projekt „Djeluj sada!“ osvojio prvu godišnju nagradu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenata 2013. godine“, naglasila je dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

„Projekt je u razdoblju provedbe od 12 godina izravno obuhvatio više od 50.000 korisnika, a rezultati evaluacije obrađenih podataka ukazuju da 99,4 % sudionika smatra organizirane preventivne preglede korisnima. Valja istaknuti kako se građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah upućuju na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom”. Možemo reći da je Grad Zagreb postao je predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma“, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Govoreći o primjeru dobre prakse kada je riječ o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, naglasila je važnost novih trendova u pojavi melanoma, odnosno javnozdravstvenim aspektima prevencije: „Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma pa je potrebno naći novi način približavanja ove problematike građanima i institucijama”. Veliki broj novo otkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije!!.

Izvanredni profesor prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, istaknuo je preporuke kojih bi se građani trebali pridržavati za vrijeme velikih vrućina: „Poznato je da više od 20 % populacije čine biometeoropati, osobe koje teže podnose vremenske promjene, koje naročito pogoduju nastanku ili pogoršanju akutnih te kroničnih bolesti. Kardiovaskularni i plućni bolesnici naročito su osjetljivi na promjene temperature, promjene tlaka zraka i vlažnosti zraka. Velike vrućine i pojačano znojenje mogu dovesti do dehidracije, smanjenja volumena cirkulirajuće krvi, povećanja viskoziteta krvi, što može dovesti čak do venske tromboze, infarkta srca ili moždanog udara. Stoga građanima preporučujemo pravilnu rehidraciju, zaštitu od vrućine, laganiju prehranu i redovito uzimanje propisane liječničke terapije.“
 
U javnozdravstvenim akcijama „Djeluj sada!“ provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

„Dosadašnji rezultati provođenja projekta potiču nas da i dalje ulažemo iznimne napore kako bi se dodatno unaprijedile preventivne aktivnosti javnozdravstvenih projekata. Upravo stoga, kao dio praćenja utjecaja klimatskih promjena na zdravlje, Zagreb je prvi u Europi uveo mjerač UV indeksa na čak 11 gradskih lokacija te kontinuirana edukacija o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu. Upravo zato sastavni je dio akcije na Jarunu i edukacija najmlađih članova društva pa smo na Jarunu pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca – odjenuti duge rukave i staviti šešir i sunčane naočale, nanijeti odgovarajući zaštitni faktor na kožu i izbjegavati boravak na jakom suncu. Grad Split implementirati će ovaj projekt u svoju zajednicu, kao primjer dobre prakse u prevenciji zloćudnih tumora kože, a g. Andro Krstulović Opara osobno će podržati akciju na Jarunu u nedjelju 26. svibnja 2019.“, izjavila je koordinatorica ovoga Projekta Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, osvrnula se na najnovije statističke podatke o melanomu u Hrvatskoj: „Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 posto. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom 2016. godine došao na 8. mjesto u ukupnom poretku kod muškaraca, a kod žena je već drugu godinu zaredom na 10. mjestu. Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju). Upravo zbog porasta broja oboljelih od melanoma i upozoravajućih brojki, sve je važnija sustavna edukacija građana o važnosti prevencije“.

Dio aktivnosti projekta čini i Drugi znanstveno-stručni simpozij „Prevencija zloćudnih tumora kože“, koji će se održati u petak, 24. svibnja 2019., s početkom u 10.00 sati u hotelu The Westin u Zagrebu.


ARHIVA