clanak False

To nisu samo ženske stvari - javnozdravstvena akcija

11.05.2018.



Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU zajedno sa Zborom zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva uz podršku Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog ginekološko onkološkog društva, Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za maligne bolesti tijela maternice, jajovoda i  jajnika KBC Rijeka, Referentnog centra Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za premaligne i maligne lezije stidnice, rodnice i vrata maternice KBC Zagreb, ŠNZ „Andrija Štampar, Udruga studenata medicine CroMSIC, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirali su 8. svibnja u Hrvatskom Novinarskom domu javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Na Tribini je predstavljen četvrti ESMO vodič za bolesnike u izdanju SVE za NJU „Kako živjeti s rakom“ koji naglasak stavlja na potporno liječenje i osobito na važnost psihološke pomoći tijekom života s rakom. Hrvatski prijevod Vodiča uredile su dr. sc. Dea Ajduković, doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić i Ljiljana Vukota, a za grafičku obradu teksta zaslužna je Petra Bilić Križan. Ovaj vodič namijenjen je oboljelima i obiteljima, ali i stručnjacima koji sudjeluju u svekolikoj skrbi o onkološkim bolesnicima. Od danas je dostupan na linku  http://www.svezanju.hr/centar-znanja/brosure-i-prirucnici/, a od sutra i na webu ESMO-a na linku http://www.esmo.org/Patients/Patient-Guides/Patient-Guide-on-Survivorship

SVE za NJU nastavlja s kampanjom 19. svibnja od 10 do 14 sati na Bundeku gdje organizira javnozdravstvenu sportsko-humanitarnu akciju s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije ginekoloških karcinoma i pružanja podrške oboljelim ženama.  Prijave za humanitarne utrke na 800 metara za rekreativce i 4.000 metara za „ozbiljnije“ trkače dostupne su na linku http://www.svezanju.hr/utrka/ . U startnini za utrku je majica s vizualom „To nisi samo ženske stvari“ koju su za ovu akciju dizajnirale MUSTRE. Naravno, očekujemo dolazak i podršku građana koji neće sudjelovati u utrci, ali će doći podržati trkače i ciljeve akcije. I za njih smo pripremili majice.

Udruga poziva muškarce i žene svih dobi da se prijave za trku ili samo dođu na Bundek 19. svibnja, podrže prevenciju i oboljele žene i svojim prilozima pomognu pružanje psihološke i druge podrške oboljelim ženama u Centru za psihološku pomoć SVE za NJU. Kampanju „To nisu samo ženske stvari“ podržava AstraZeneca.

Iako je karcinom jajnika ženska bolest, to nije samo ženski problem. Muškarci su važni u poticanju žena u brizi za zdravlje i pružanju podrške tijekom liječenja. Rak ginekoloških organa i liječenje bolesti nije samo ženska stvar!
 


ARHIVA