clanak False

5. Otvoreni dani projekta E2STORMED u Zagrebu

01.10.2014.
Na Tribini Grada Zagreba, od 29.-30. rujna 2014., Grad Zagreb je ugostio partnere projekta E2STORMED (Improvement of energy efficiency in the water cycle by the use of innovative storm water management in smart Mediterranean cities) na 5. Otvorenim danima projekta E2STORMED. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih devet partnera iz šest europskih zemalja (Španjolske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Malte, Crne Gore, Grčke i Hrvatske), a osim njih prisustvovali su i stručnjaci regionalne radne grupe za projekt E2STORMED.
 
Na samom početku u ime Grada Zagreba prisutne je pozdravio pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras te tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog održavanja 5. Otvorenih dana projekta u Zagrebu. U sklopu programa održani su sastanci upravljačkog odbora (Steering Comittee) i Pilot grupe (Pilot Comittee) na kojima se raspravljalo o provedbi dosadašnjih i budućih aktivnosti u cilju realizacije projekta. U nastavku su partneri prezentirali rezultate primjene DST alata (software za analizu isplativosti i mogućnosti ugradnje održivih sustava odvodnje oborinskih voda) na svojim pilot područjima, a u sklopu studijskog obilaska obišli su Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba.
 
Studijski posjet Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba pružio je uvid u funkcioniranje i svakodnevni rad uređaja. Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba važan je dio gradske infrastrukture te značajno doprinosi zaštiti rijeke Save, posebno uzme li se u obzir veličina grada. Njegova je glavna uloga pročišćavanje otpadnih voda što osigurava zaštitu podzemnih voda iz kojih grad crpi zalihe. Ovaj je uređaj značajno doprinio zdravlju građana te riječnom ekosustavu, a njegovom gradnjom riješeni su mnogi problemi vezani uz zaštitu vodnih sustava i okoliša općenito.
 
Drugi dan sastanka započeo je prezentacijama o urbanom vodnom planiranju na području Grada Zagreba. Prezentaciju pod temom "Zagreb na Savi" prezentirao je Branimir Barišić, a prezentaciju na temu zaštite okoliša s posebnim osvrtom na upravljanje vodama i otpadom održala je Tihana Ledecki iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. U nastavku su partneri predstavili isplativost uključivanja održivih sustava odvodnje u usporedbi s konvencionalnim sustavima kroz primjenu točno definiranih ekonomskih, energetskih i ekoloških kriterija - DST (Decision Support Tool) na područjima svojih pilot-područja.
 
Projekt E2STORMED sufinanciran je od strane Transnacionalnog programa MEDITERAN. Nositelj projekta je Plytechnic University iz Valencije. Cilj projekta E2STORMED jest poboljšati energetsku učinkovitost urbanih sustava za oborinske vode te zgrada kroz promoviranje korištenja inovativnih rješenja za sustave oborinskih voda, poput Sustainable Drainage Systems – SuDS (Održivi sustav za odvodnju) u mediteranskim gradovima.