clanak False

Prvi sastanak partnera na projektu E2STORMED

05.10.2022.
U španjolskom gradu Valenciji od 21. do 22. ožujka 2013. održan je prvi sastanak partnera te stručni obilazak u sklopu projekta E2STORMED. Koordinator projekta je Plytechnic University of Valencia iz Španjolske, koji je ujedno i bio domaćin sastanka. Na projektu, osim Grada Zagreba i koordinatora, sudjeluje još 7 partnera – Grana i Maria Valleys Mountain Community (Italija), Municipality of Benaguasil (Španjolska), Municipality of Pisa (Italija), Local Cuncil's Association (Malta), Municipality of Heronissos (Grčka), University of Abertay Dundee i Old Royal Capital Cetinje (Crna Gora). Grad Zagreb predstavljali su predstavnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pročelnik g. Marijan Maras i g. Nikola Petković.

Prvog dana sastanka koordinator projekta, Plytechnic University of Valencia, otvorio je sastanak partnera uvodnim riječima i općenitom prezentacijom projekta i ciljeva koji se žele postići. Uslijedilo je uvodno predstavljanje svih partnera, a g. Marijan Maras predstavio je Grad Zagreb i Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj te dosadašnja iskustva i projekte u provedbi i važne podatke vezane uz temu projekta.

U sklopu drugog dana partneri su sudjelovali na stručnom obilasku u gradu Benaguasilu, tradicionalnom poljoprivrednom gradu blizu Valencije. Na tom području izgraditi će se pilot projekt zelenog krova te studija slučaja u sklopu projekta E2STORMED. Također, posjetili su lokaciju budućeg zelenog krova i četiri održiva sustava drenaže izgrađene u Benaguasilu u sklopu projekta AQUAVAL.

Projekt E2STORMED je sufinanciran od strane Transnacionalnog programa MEDITERAN. Cilj projekta je poboljšanje energetske učinkovitosti u vodoopskrbi uz uporabu inovativnih modela upravljanja oborinskim vodama u pametnim gradovima Mediterana uz elastičan i moderan pristup smanjenju zagađenosti vode i globalnog zagrijavanja na lokalnoj razini.