clanak False

Održan 6. sastanak partnera projekta E2STORMED

09.03.2015.
U gradu Sliema (Malta) od 04. do 07. ožujka 2015. održao se šesti po redu sastanak partnera s projekta E2STORMED - Improvement of energy efficiency in the water cycle by the use of innovative storm water management in smart Mediterranean cities, kojeg provode osam partnera iz devet europskih zemalja. Koordinator projekta je Polytechnic University iz Valencije, a Grad Zagreb su predstavljali djelatnici Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Prvog dana održao se sastanak Upravljačkog odbora projekta E2STORMED (Steering Comittee) na kojem su potvrđene i odobrene minute prošlog sastanka partnera održanog u Zagrebu, dogovoreni su rokovi za projektne aktivnosti koje slijede te konačan datum održavanja finalnog sastanka partnera u Torinu, Italija. Također, najavljen je i sljedeći Interreg MED Programme 2014-2020 koji koordinator smatra prikladnim za pripremu i prijavu nastavka projekta E2STORMED.

Nakon pozdravnog govora od strane domaćina, uslijedio je sastanak Pilot odbora projekta (Pilot Comittee) na kojem je svaki od partnera prezentirao rezultate aplikacije finalne verzije Alata za donošenje odluka, a partneri iz Benaguasila su predstavili rezultate praćenja izgrađenog zelenog krova koji je izgrađen u sklopu aktivnosti projekta.

Prvog dana sastanaka održan je i stručni obilazak postrojenja za desalinizaciju u Pembroku na Malti i gradilišta kapitalnog nacionalnog projekta na Malti naslova National Flood Relief Project (Nacionalni projekt zaštite od poplave). Nacionalni projekt zaštite od poplave na Malti je vrijedan 42.900.000,00 EUR (bez PDV-a), a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda EU u iznosu od 85% te bi trebao zbrinuti svu oborinsku vodu koja padne na područje Malte kroz kompleks podzemnih odvodnih tunela.

Drugog dana održan je sastanak s fokusom na znanstvene produkte aktivnosti projekta pod vodstvom tehničkih partnera na projektu - Tehničkog sveučilišta iz Valencije i Sveučilišta Abertay Dundee iz Škotske.  Partnerima je predstavljena finalna verzija izvještaja Alata za donošenje odluka, Tranzicijskog priručnika i Strateškog akcijskog plana koji su sve produkti pilot aktivnosti projekta E2STORMED. U nastavku je održana radionica projekta u sklopu koje je svaki od partnera predstavio napredak implementacije pilot aktivnosti s fokusom na Tranzicijski priručnik i Strateški plan.

Projekt E2STORMED sufinanciran je od strane Transnacionalnog programa MEDITERAN, a cilj projekta jest poboljšati energetsku učinkovitost urbanih sustava za oborinske vode te zgrada kroz promoviranje korištenja inovativnih rješenja za sustave oborinskih voda, poput Sustainable Drainage Systems – SuDS (Održivi sustav za odvodnju) u mediteranskim gradovima.