clanak False

Fontane u znaku Svjetskog dana osteoporoze

21.10.2020.
U povodu Svjetskog dana osteoporoze sinoć su fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice bile u znaku kampanje ''I to je osteoporoza, postupaj s pažnjom''. Inače, osteoporoza je bolest žena zrelije dobi te je veliki javnozdravstveni problem zbog sve ubrzanijeg starenja stanovništva, ali i zbog modernog načina života.

Gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da ova kampanja nosi snažnu poruku o važnosti prevencije. Redovitim mjerenjem gustoće kostiju i zdravim načinom života, bolest se može spriječiti i uspješno liječiti!, rekao je gradonačelnik Bandić.

Predsjednica Hrvatskog društva za osteoporozu Vesna Mijoč je kazala da je uz prevenciju, edukacija drugi važan faktor u smanjivanju rizika od osteoporoze – bolesti koju nazivaju i ''tihom epidemijom''. Bolest se najčešće otkriva kada već dođe do osteoporotičnog prijeloma. Zdrava prehrana, fizička aktivnost te boravak na suncu smanjuje mogućnost nastanka bolesti.

Radi što ranijeg otkrivanja bolesti, Hrvatsko društvo za osteoporozu organizirat će besplatne preglede s mjerenjem gustoće kosti čim dopusti epidemiološka situacija. Građani će se na pregled koji često život spašava moći naručiti na telefonski broj što će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu.

Gradske vijesti - 2020.