clanak False

Projekt Kino Europa: Predstavljeni Plan i vizija razvoja kina te Arhitektonski projekt uređenja prostora

15.12.2020.
Na konferenciji za medije, održanoj danas u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavljeni su Plan i vizija razvoja Kina Europa te Arhitektonski projekt uređenja prostora. 
 
Gradonačelnik Bandić je naglasio kako kultno Kino Europa u sebi nosi četiri važne značajke za glavni grad Hrvatske. ''Kino Europa je najstarije zagrebačko kino, jedno je od najstarijih središta kulturnog života grada Zagreba, ono je zaštićeno kulturno dobro te je utjelovljenje suvremene kulturne institucije'', kazao je gradonačelnik te naglasio kako je  vraćanje kina iz ruku privatnika pod upravu gradske institucije u interesu građana te kako osigurava stabilnu budućnost kina neovisnu o tržišnim prilikama.
 
Na konferenciji za medije sudjelovali su i pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković, te ravnatelj KIC-a Petar Bujas zajedno s arhitektom Alanom Braunom koji je predstavio arhitektonski projekt uređenja prostora.
 
Ravnatelj KIC-a Petar Bujas kazao je za kako planiraju pokrenuti interdisciplinarne projekte koji će valorizirati bogatu povijest Kina, ali i hrvatske kino baštine. Uz filmski program, poticalo bi se izdavaštvo u sklopu programa, koje je kako je Bujas rekao nepravedno zapostavljeno. ''Glavna ideja je oformiti umjetnički savjet stručnjaka iz svijeta filma, koji bi ravnopravno sudjelovali u stvaranju filmskog programa''. Također planiramo u događanja uključiti i renomirane svjetske stručnjake! Bit će i edukativnih programa koji će promicati istinske filmske vrijednosti, a program će pratiti aktualne međunarodne, europske, regionalne i domaće trendove!'', zaključio je Bujas.
 
Kino Europa najstarije je zagrebačko kino te kao takvo zauzima posebno i središnje mjesto u kulturnom životu grada. A film kao takav ima revolucionarnu ulogu u čovjekovom životu, koje često nismo svjesni zbog užurbane svakodnevice. U programu će se u većoj mjeri nego dosad omogućiti prikazivanje filmova koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju kao i prikazivanje filmova zapostavljenih žanrova (dokumentarni, eksperimentalni, kratkometražni).

Gradske vijesti - 2020.