clanak False

Konferencija za novinare Stožera CZGZ

28.12.2020.
„Nažalost, na zagrebačkome području se jutros opet osjetio snažan potres. Zasad, na sreću, nema informacija o težim oštećenjima ili posljedicama. Međutim, u slučaju potrebe, za naše sugrađane su otvorene besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805“, rekla je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić na konferenciji za medije Stožera CZGZ u Gradskoj upravi. Istaknula je da Zagrepčanke i Zagrepčani u ovom trenutku najbolje mogu razumjeti građane Petrinje, Siska, Gline…, sve one koje je potres pogodio. „Zagreb je i ovaj put iskazao solidarnost pa su naše vatrogasne i komunalne službe upućene na pogođeno područje“.

Zamjenica Majić također je naglasila da je Stožer Grada Zagreba donio odluku glede propusnica. „Budu li trebali putovati, Petrinjcima, Siščanima i svima iz okolnih područja će se odobriti putovanje u Zagreb i iz Zagreba. Do danas je stožer zaprimio 27 199 zahtjeva, a odobreno ih je 6 678. Za područja koja je pogodio potres situacija se mijenja“. 

Ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar  je rekao da su prema podatcima HZJZ-a u Zagrebu 52 novooboljele osobe. „U protekla 24 sata obavljeno je 448 testiranja, a 31 nalaz u Zavodu je bio pozitivan, što me jako veseli. Jer, prvi put nakon tri mjeseca bilježimo oko 7 % pozitivnih nalaza. U Zagrebu je trenutno 1 299 aktivnih slučajeva, što pokazuje da su mjere dale rezultate. Vrijedni djelatnici Zavoda su do danas obavili 164 000 testiranja, doista velika brojka, naglasio je.

U domovima za starije i nemoćne osobe te u drugim socijalnim ustanovama na zagrebačkome području je u protekla 24 sata potvrđen pozitivan nalaz za jednog korisnika te za četiri djelatnika. Ovog trenutka u Karanteni Grada Zagreba su dvije osobe.

„Svi parametri pokazuju da se epidemiološka situacija u Zagrebu poboljšava. Od 24. do 27. prosinca kroz covidambulante je prošlo 1 026 osoba, samoizolacija je određena za 38, a na testiranje je upućena 21 osoba“, izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč, ali je naglasio da je broj pozitivnih u zdravstvenom sustavu i nadalje relativno visok jer je 117 djelatnika pozitivno, a u samoizolaciji ih je 73.

Prema riječima Željka Renića iz Komunalnog i prometnog redarstva, nadležne gradske službe su do 28. prosinca  postupale na 17 051 lokaciji te su prikupile 37 184 tone građevinskog otpada.

Voditelj operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave zagrebačke Stipo Mandić izvijestio je da je od 21. do 28. prosinca zabilježeno 230 kršenja odluka nacionalnog stožera, a velik dio njih se, čak 212, odnosi na zabranu napuštanja županije. Nakon potresa su djelatnici Policijske uprave i Komunalnog i prometnog redarstva obišli  Zagreb i utvrdili da se u Kosićima urušila stara i napuštena kuća. Nije bilo nikakvih posljedica, sve je sanirano i očišćeno, promet se odvija normalno. Na Ulicu Dragutina Domjanića i na Velikogoričku cestu  su opali dimnjaci pa je okolni prostor sanirala Vatrogasna postrojba te se promet također odvija normalno.

Gradske vijesti - 2020.