clanak False

Izložba europskih nagrada za urbanističko i prostorno planiranje za 2010. i 2012. godinu

19.04.2017.

      

slika 1                                                                     slika 2

Udruga hrvatskih urbanista (UHU) u suradnji sa Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada organizirala je 19. lipnja 2013. u ZgForumu izložbu pristiglih i nagrađenih radova 2012. iz zemalja članica ECTP-CEU godine te radova koji su nagrađeni 2010. godine. Zagreb je 2010. sudjelovao sa POS - ovim naseljem Špansko- Oranice.

Od 2011. UHU je punopravna članica europskog udruženja prostornih planera European Council of Spatial Planners - Conseil européen des urbanistes (ECTP-CEU) koje okuplja 25 stručnih udruga iz 23 europske zemlje sa sjedištem u Bruxellesu.ECTP-CEU od 1990. svake dvije godine organizira dodjelu europske nagrade za urbanističko i regionalno planiranje.

 Na izložbi je za 2012. prikazano 18 od 19 radova pristiglih iz 10 zemalja od 25 čija udruženja su članice ECTP-a, a nagrađeni radovi iz 2010. su odabrani među tada pristiglih 29 radova iz 13 zemalja.

 Ciljevi dodjele ovih nagrada su:

·        prikazivanje javnosti i struci uspješne i inovativne planske projekte koji omogućuju poboljšanje kvalitete života europskih stanovnika;

·        promocija ideja i vizija ECTP-CEU o budućnosti europskih gradova i regija, kao primjena nove Atenske povelje, a radi promocije održivog razvitka;

·        ilustracija raznolikosti i širine današnjih planerskih aktivnosti u regeneraciji urbanih i drugih područja, ekonomičnosti, korištenju slobodnog vremena, upravljanja prometom kao i promocija ekonomske i socijalne kohezije te očuvanju kulturnog identiteta;

·        pokazivanje prednosti planskog procesa u kojem sudjeluju planeri i korisnici prostora, nositelji razvoja, razvojne agencije, lokalna vlast, čime se stvara sinergijski učinak koji ima za rezultat veće koristi od procesa planiranja;

·        ilustracija koncepta teritorijalne kohezije te prikaz kako planeri i drugi sudionici u urbanizmu i prostornom planiranju mogu rješavati probleme u sve povezanijem svijetu.

Hrvatska je prva zemlja u kojoj su izloženi radovi pristigli 2012. kao i oni nagrađeni 2010.

Nakon zagrebačke izložbe, nagrađeni radovi za 2012. godinu bit će izloženi na idućoj Skupštini ECTP-CEU u portugalskom gradu Cascaisu, u sklopu 10. Biennala europskih gradova i planera koji će se održati od 19. do 21. rujna 2013.

 Na izložbi su uzvanike pozdravili Sandra Jakopec, predsjednica UHU, Zoran Hebar, autor rada za POS Špansko, a izložbu je otvorila pročelnica Gradskog  ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranka Veselić Bruvo.

 

      brošura izložbe