clanak False

Otvorenje izložbe RETHINKING INDUSTRIAL SITES u ZgForumu

19.04.2017.
                   
                                                 Slika 1                                                                                                                      Slika 2



U utorak, 10. studenog 2015. u ZgForumu otvorena je izložba studentskih radova Rethinking Industrial Sites: stručno-znanstvena analiza prostornih mogućnosti kompleksa nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice u Zagrebu.
Program Rethinking Industrial Sites pokrenuo je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada 2014. u ime Grada Zagreba, a odvijao se u sklopu matičnog projekta Muzeja grada Zagreba Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive (2009. – 2015.) koji je usredotočen na istraživanje, prezentaciju i popularizaciju industrijskog naslijeđa Zagreba.
Partneri u provedbi Programa bili su Arhitektonski fakultet u Sarajevu, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Fakultet za arhitekturu u Ljubljani. Studenti sa spomenuta četiri fakulteta istražIvali su prostorne mogućnosti transformacije kompleksa nekadašnje Gradske klaonice i stočne tržnice u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Program je realiziran kroz grupni rad studenata u okviru izborne nastave na četirima partnerskim institucijama tijekom zimskog semestra akademske godine 2014/2015., a koncipirao ga je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.
Uvodni govor u ime gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića i u ime Gradskog ureda za strategijsko planiranje održala je pročelnica Jadranka Veselić Bruvo, koja je pozdravila studente, njihove mentore i sve okupljene. Naglasila je kako joj je posebno zadovoljstvo vidjeti izložene izuzetno zanimljive rezultate rada mladih kolega arhitekata, te se još jednom zahvalila provoditelju programa Muzeju grada Zagreba na odličnoj i stručnoj suradnji, te cijenjenom Ocjenjivačkom sudu.
U nastavku su se prisutnima obratile članice Ocjenjivačkig suda, dr.sc. Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, i  Sanja Jerković, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, te koordinator provedbe programa Rethinking Industrial Sites u ime Muzeja grada Zagreba, mr.sc. Goran Arčabić i koordinatorica projekta u ime Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, mr.sc. Mirna Meštrović, koja je izložbu i otvorila. Nakon otvorenja uzvanici su sa velikim zanimanjem razgledali studentske radove čiji je naglasak stavljen na definiranje održive namjene, te na planiranje prostora u korist građana, kao i na ispunjenje razvojnih interesa za razvoj Grada.