clanak False

Konferencija Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

02.11.2020.
U protekla 24 sata u Zagrebu su koronavirusom novozaražene 922 osobe, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" dr. Zvonimir Šostar istaknuo je da ukupno u Zagrebu imamo 4 342 aktivna slučaja, a oko 6 000 osoba nalazi se u izolaciji. Nastavno na novinarski upit, dr. Šostar je naglasio da prije kraja tjedna Zavod neće biti u mogućnosti krenuti s tzv. „brzim testovima“, jer je još u tijeku precizna validacija testova. Ponovio je i kako će se ti testovi provoditi isključivo na bolesnicima sa simptomima koronavirusa.
 
Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč dao je skupni izvještaj za razdoblje od 30. listopada do 1. studenog, rekavši kako je u tom periodu bila izrazito velika aktivnost u kovid-ambulantama zagrebačkih domova zdravlja - čak 1 664 osobe tražile su pomoć. „Zbog velikog opterećenja, zagrebački zdravstveni sustav otežano funkcionira“, rekao je pročelnik. Odgovarajući na novinarski upit, dr. Jeleč je istaknuo da je u dogovoru s nadležnim ministarstvom organizirano preseljenje ne-kovid pacijenata iz bolnice u Dubravi, u ostale zagrebačke bolnice. Dodao je i da se u Tomislavovom domu trenutno u izolaciji nalazi 27 osoba.
 
Zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić zahvalila je sugrađanima koji su, pridržavajući se propisanih mjera, omogućili dostojanstveno obilježavanje blagdana Svih Svetih.
 
„U 9 zagrebačkih domova za starije osobe (5 gradskih i 4 privatna doma) zabilježeno je 13 novih kovid-pozitivnih korisnika“, rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Istaknula je da je od ukupno 3 764 korisnika koji se nalaze u domovima za starije osobe na području Zagreba, pozitivno njih 101, dok se 403 korisnika nalaze u izolaciji.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju da je do današnjeg dana ukupno postupano na 15 473 lokacije s kojih je prikupljeno 33 389 tona građevinskog otpada. „Što se tiče komunalnog reda i prometa u mirovanju, provode se uobičajene aktivnosti“, rekao je pomoćnik pročelnika Željko Renić.

Uime Policijske uprave zagrebačke, voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio da je na području Zagreba zabilježeno 6 kršenja mjera izolacije, te 3 kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 

Gradske vijesti - 2020.