clanak False

Konferencija Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

06.11.2020.
Zagreb broji 664 novozaražena koronavirusom, a do 4. studenog ih se oporavilo 11.521, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Dr. Sanda Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" je istaknula da je jučer testirano 1.070 uzoraka, od čega ih je 485 bilo pozitivno, a za 950 osoba je određena mjera izolacije.

„I nadalje su kovid-ambulante zagrebačkih domova zdravlja veoma aktivne, pomoć je zatražilo 896 osoba“, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč. Dodao je da u Tomislavovu domu trenutno borave 22 osobe, od kojih je 14 pozitivno, a ostali su u izolaciji.

Kao i svakog petka, zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je izvijestila o rezultatima  financijske procjene šteta od potresa: „Vanjski stručnjaci Povjerenstva su preuzeli 6.183 građevine, od čega je  završeno 3.790 terenskih očevida.
Verificirana su 3.642 rezultata terenskih očevida. Što se tiče procjene štete od poplave, članovi radne skupine su dosad obišli 2.060 objekata.“
„Jutros je održan sastanak interresorne skupine koja radi na povlačenju sredstava iz Fonda solidarnosti“, na novinarski upit je odgovorila zamjenica Majić. „Sudjelovala su i sva nadležna ministarstva te smo dogovorili način za ispunjavanje dokumentacije kako bismo prevenirali pogreške u procesu apliciranja“, nastavila je zamjenica pa je objasnila da je metodološka usklađenost iznimno bitna i zbog rokova.
Doc. dr. sc. Majić je pojasnila da su sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena za obnovu objekata javne namjene, dok će se Fond za obnovu Grada Zagreba baviti obnovom privatnih nekretnina.
 
Na novinarski upit o mogućem „lockdownu“ i o njegovu utjecaju na zagrebačko gospodarstvo, zamjenica Majić je kazala da je Grad Zagreb jasno definirao stav da kontinuirano pruža najbolju logističku podršku gospodarstvenicima, od mikropoduzetnika pa do onih iz internacionalnih kompanija sa zagrebačkog područja. Istaknula je da će Zagreb i nadalje, čak i u ovim uvjetima bez presedana, nastaviti s tom praksom.
 
„U 11 zagrebačkih domova za starije osobe (5 gradskih i 6 privatnih  domova) zabilježeno je 205 kovid-pozitivnih korisnika“, rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Iz Komunalnog i prometnog redarstva javljaju da se do danas postupalo na 15.693 lokacije s kojih se prikupilo 39.020 tona građevinskog otpada. Pomoćnik pročelnika Željko Renić je istaknuo da sugrađanima koji trebaju odvoz građevinskog otpada (na dnevnoj bazi se prikupi oko 150 tona), Komunalno redarstvo i nadalje stoji na usluzi. Zagrebački komunalci su dostupni su na tel. broj 610-1566 te na adresu e-pošte redarstvo@zagreb.hr

Voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić je uime Policijske uprave zagrebačke izvijestio da je na zagrebačkome području zabilježeno kršenje dviju mjera izolacije, no da kršenja odredbi Nacionalnog stožera civilne zaštite nije bilo.
 

Gradske vijesti - 2020.