clanak False

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba

30.10.2020.
U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 853 pozitivnih nalaza na Covid-19, a mjera samoizolacije izrečena je za 986 osoba. Ukupno je testirano 1.918 osoba, a zaprimljeno je 2.988 uzoraka, izvijestili su iz NZZJZ Dr. Andrija Štampar na konferenciji za novinare Stožera CZGZ održanoj danas u Gradskoj upravi.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda Sandra Šikić zahvalila je doktorima obiteljske medicine na aktivnom uključivanju u određivanju mjera izolacije. Doktor Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, istaknuo je da je u razdoblju od 26. do 28. listopada, čak 4.063 sugrađana zatražilo pomoć u zagrebačkim kovid-ambulantama. Naglasio je i kako sve razine zdravstvene zaštite rade u iznimno teškim uvjetima te ponovno pozvao Zagrepčane i Zagrepčanke da se drže propisanih epidemioloških mjera.Pročelnik je također najavio mogućnost uvođenja brzih antigenskih testova, uz dosadašnje PCR testove, zbog iznimno velikog broja zaprimljenih uzoraka.
Zamjenica Šikić objasnila je kako bi se takvi testovi provodili isključivo na osobama sa simptomima virusa, ali da je prvo potrebno testove validirati – u obzir dolaze samo oni koji imaju osjetljivost iznad 97%.

Zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić je i ovaj petak izvijestila o financijskoj procjeni šteta od potresa kazavši kako su od ukupno 5.967 građevina, vanjski stručnjaci do danas završili 3.535 terenskih očevida. Što se tiče procjene šteta od poplava, zamjenica Majić je kazala kako su članovi radne skupine završili pregled 1.744 objekta, što znači da su procjene pri kraju. „Ostali su neriješeni samo oni objekti kod kojih nikako nismo uspjeli kontaktirati vlasnike, niti nakon više pokušaja. Stoga ih pozivam da kontaktiraju Mjesnu samoupravu, kako bi i to završili.“

Zamjenica Majić naglasila je kako je Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio zahtjev zagrebačkom stožeru za produljenje mjera na području Zagreba do 30. studenog. Vezano uz organizaciju blagdana Svih Svetih, objasnila da je zagrebački stožer napravio epidemiološke protokole za groblja, autobusna stajališta te javni prijevoz, a svi su dostupni na www.zagreb.hr. Istaknula je i kako su angažirani svi dostupni ljudski potencijali, što uključuje zagrebački Crveni križ, ZET, ali i djelatnike Zagrebačkog holdinga, Gradskih groblja, te komunalnog i prometnog redarstva. Više o tome ovdje.

Željko Renić, predstavnik Komunalnog i prometnog redarstva izvijestio je da je do danas sa ukupno 15.432 lokacije diljem grada prikupljeno 33.302 tone građevinskog otpada. „Sve komunalne aktivnosti u Zagrebu odvijaju se prema planu“, rekao je.

Davor Posilović, načelnik u Policijskoj upravi Zagrebačkoj kazao je da su u protekla 24 sata zabilježena dva kršenja mjera izolacije, a sve sugrađane pozvao je na strpljivost i poštivanje epidemioloških mjera pri posjeti grobljima uoči i na blagdan Svih Svetih.
 
 

Gradske vijesti - 2020.