clanak False

Novosti vezane uz potres / Javni poziv za sanaciju štete

25.03.2020.
/www.zagreb.hr/HINA) Danas je održana konferencija za novinare na kojoj su iznijete novosti vezene uz potres koji se 22. ožujka dogodio u Zagrebu. Naime, Gradonačelnik Grada Zagreba je dana 23. ožujka 2020. donio Zaključak o proglašenju prirodne nepogode uzrokovane potresom na području Grada Zagreba. Na temelju toga, pozivaju se oštećenici, fizičke i pravne osobe na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodnih nepogoda u pisanom obliku, na propisanom obrascu.
Oštećenici (fizičke i pravne osobe) mogu Obrazac PN popuniti, potpisati i poslati elektronskim putem na link koji je objavljen na mrežnim stranicama Grada Zagreba. https://www.zagreb.hr/javni-poziv-za-prijavu-stete-na-imovini/156593 

Preko 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da će preko 400.000 gospodarskih subjekata osloboditi 30 posto komunalne naknade, a donesena je i odluka da se zagrebačke poduzetnike oslobodi od plaćanja najamnine zakupa gradskih i javnih prostora u stopostotnom iznosu, kao i zakup o javnoj površini.
"Ono što opet možemo prvi napraviti u ovom trenutku je da Grad Zagreba i Zagrebački holding sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive oslobodimo od režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu, poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve", najavio je Bandić.
Apelirao je da isto učini Hrvatska elektroprivreda, HEP toplinarstvo i Hrvatske vode.
Također je dodao da će predložiti Vladi izradu radnog tima za hitnu sanaciju posljedica potresa. "S obzirom da se radi o privatnoj imovini potrebno je regulirati zakonom način postupanja od saniranja da se mogući efikasnije postupanje, jer nam Zakon sada veže ruke. Očekujemo djelovanje Vlade u smislu osiguranja sredstava iz EU fondova i proračuna RH  s proračunom Grada Zagreba. Mi smo proglasili prirodnu nepogodu, samim time i osnovali fond odnosno račun Grada u koji svi mogu uplaćivati donacije za sanaciju posljedica potresa. Još ranije smo osnovali i fond vezan uz epidemiju COVID-19 u koji ću sve dok traje epidemija uplaćivati 20% svojih primanja."
Gradonačelnik je također obavijestio da je, s obzirom na brojne poruke i upite, danas uputio pismo svim gradovima prijateljima kako bi mogli pružiti i konkretnu pomoć.
Osvrnuo se i na aktualne investicije u gradu: "Moja temeljna zadaća je ne dovesti u pitanje funkcioniranje grada, i svoju ću funkciju, sukladno zakonu, privest do kraja. Investicije koje su tijeku moramo završiti, ako ne, onda konzervirati, a sve ostalo ide za sanaciju posljedica potresa."

"Oštećenici koji imaju osiguranu imovinu ne mogu se prijaviti za nakanadu štete, i oni koji nemaju legaliziranu imovinu. Prihvaćat će se oni zahtjevi kojima je šteta 60 posto ili više, njima će se odobriti do pet posto vrijednosti te štete", rekla je novinarima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.
Dodala je kako taj postotak Vlada može iznimno povećati.
"Napravljen je javni poziv koji je objavljen na internetskoj stranici Grada Zagreba. Napravili smo i elektronski obrazac kako bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća. Onaj tko nema mogućnost ispunjavanja elektronskim putem može poslati poštom ili u pisarnici to popuniti. Na javnom pozivu je naznačeno šest adresa po cijelom gradu", objasnila je Jozić.
Naglasila je da je zakonski rok za prijavu šteta 12 dana, ali da su zamolili Ministarstvo financija da se ti rokovi produže, a oni su im odgovorili da to mogu učiniti koliko god je potrebno s obzirom na koronavirus.
Broj obitelji pogođenih potresom i koji su trenutno smješteni u Studentski dom Cvjetno naselje je 45, a radi se o 272 osobe, kazala je Jozić naglasivši da će u nekoliko studentskih soba osigurati gradske urede gdje će tim ljudima pomoći u popunjavanju prijave štete.

Kalinić:  Više od 20.000 prijava oštećenja na objektima
Pročelnik ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić poručio je da su do srijede zaprimili preko 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. Na terenu imaju 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.
Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je potresom narušen koncept samoizolacije, čime je omogućeno da se koronavirus još više rasplamsa.
"Kao grad imamo imperativ povećati broj testiranja, do sada je testirano negdje oko 3000 osoba, to je zasigurno nedovoljno i mora se učiniti značajni iskorak na tom planu", smatra Jeleč.
Dodao je da je Grad rezervirao 20 milijuna kuna za nabavku zaštitne opreme za liječnike i građane, ali da imaju velikih problema u dopremi zaštite jer su vezani za izvore čija je proizvodnja zaustavljena. Također je objavio da su domovi zdravlja jučer obradili 470 osoba, a da je u Zagrebu u izolaciji 3760 bolesnika.

Zamjenica gradonačelnika i načelnica stožera civilne zaštite Grada Zagreba Jelenu Pavičić Vukičević naglasila je da su im mnoge telefonske linije za prijavu šteta i pomoć zagušene, ali da otvaraju i nove brojeve koje će naknadno objaviti.
"Danas će gradski ured za prostorno uređenje objaviti javni poziv svim građevinskim tvrtkama u Zagrebu i Hrvatskoj da se prijave na natječaj i pomognu svim javnim službama, da se manja oštećenja saniraju odmah, a ona s potrebnim zahtjevnijim radovima u najskorije moguće vrijeme", najavila je Pavičić Vukičević.
 

Gradske vijesti - 2020.