clanak False

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika

05.11.2020.
U prostoru Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i drugih visokih uzvanika, održana je središnja svečanost u povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

Gradonačelnik Bandić čestitao je Savezu te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika te na svemu što su napravili za očuvanje romskog jezika i pisma, kao temelja identiteta svakog naroda. Hvala vam za prekrasan park "5. studeni"  i skulpturu u Savskoj, hvala vam za jednu od najljepih knjižnica u Europi i svijetu i na Romsko-hrvatskom riječniku. Hvala vam što smo zajedno inicirali i uspjeli otvoriti memorijalni centar u Uštici. Hvala vam i što ćemo sudjelovati i u budućem edukativnom centru. 

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je da je Svjetski dan romskog jezika zauzeo ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika - Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Holokausta. Kao i kod svih ostalih nacionalnih manjina, romski jezik se počeo lagano gubiti. Jako sam sretan jer u pet velikih gradova u Hrvatskoj imamo zelene površine koje nose naziv "5. studeni". Romi to zaslužuju i to je najmanje što možemo učiniti za pripadnike romske zajednice, istaknuo je te podsjetio kako su prošle godine izdali prošireni riječnik s preko 30 000 riječi.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik u organizaciji Saveza Roma Kali Sara već  11. godinu zaredom,  u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko - hrvatski i Hrvatsko - romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Stručnjaci i uglednici tom su prigodom pokrenuli međunarodnu inicijativu da se baš u čast toga događaja datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika što predstavlja veliki korak u očuvanju, razvoju i standardizaciji romskog jezika. U studenom 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Gradske vijesti - 2020.