clanak False

Potpisan Ugovor o osnivanju fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

29.10.2020.
Zagreb.hr/HINA - Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije potpisali su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uime Republike Hrvatske, gradonačelnik Milan Bandić uime Grada Zagreba, te župani  Krapinsko-zagorske i  Zagrebačke županije Željko Kolar i Stjepan Kožić.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je na strpljenju građanima, čiji su domovi stradali u potresu, njih 75 000. Zahvalu je uputio i resornom ministru i Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem te kolegama županima. Istaknuo je da ovaj ugovor predstavlja sinergiju solidarnosti i zajedništva Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te sinergiju znanosti i struke s javnom upravom i građanima. Također je naglasio je da se obnova grada Zagreba treba  temeljiti na pet načela: ona treba biti cjelovita, realna i provediva, mora biti pravedna i transparentna te mora biti usuglašena sa stručnom javnosti. 

Na koncu je zahvalio hrvatskoj vojsci i policiji te svim institucijama Vlade i Grada Zagreba.

Vlada je danas na sjednici dala suglasnost za osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, pogođenih razornim potresom u ožujku, a ministra Darka Horvata ovlastila za potpisivanje Ugovora o osnivanju Fonda. Vlada je donijela i odluke o donošenju Prvog programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom, kao i osnivanju Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove.
Osnivanje Fonda, kao jednog od nadležnih tijela za provođenje postupka obnove, određeno je Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije  i njime će osnivači odrediti međusobna prava, obveze te udjele u Fondu.

Ugovorom se Fond definira kao ustanova za obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove.

Osnivači Fonda su Republika Hrvatska s osnivačkim udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s 20 posto te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, svaka po 5 posto, naveo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Prvim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom, koji je Vlada danas usvojila sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom, utvrđen je način obnove i druge mjere i aktivnosti obnove odnosno uklanjanja oštećenih zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća, na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Riječ je o dokumentu od 90-ak stranica, a njime se razrađuju lokacije područja na kojima se provode mjere, analiza zatečenog stanja i nastale štete te procjena mogućih daljnjih štetnih posljedica, operativna organizacijska struktura i nadležna tijela za izvršenje pojedinih mjera.

Razrađuju se i rokovi provedbe mjera, kriteriji za odabir početnih sudionika u obnovi (operativnih koordinatora, projektanata, revidenata i provoditelja tehničko-financijske kontrole pri izradi samih projekata), konzervatorske smjernice za zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i one zgrade koje se ne obnavljaju u cijelosti, postupak podnošenja zahtjeva za obnovu i rokovi za podnošenje zahtjeva te drugi potrebni elementi.

"Ovime smo korak bliže prema organiziranoj obnovi oštećenih zgrada u potresu, što građani čiji su domovi stradali s nestrpljenjem očekuju. Naša je obveza i dužnost da s obnovom započnemo što je prije moguće", rekao je Horvat. Istaknuo je da je Prvi program donesen tri dana prije nego je Zakonom predviđeno. "Eliminiramo sve loše konotacije da u nečemu u ovom trenutku kasnimo", dodao je.

Europska komisija (EK) je 11. kolovoza donijela Odluku o dodjeli predujma Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU, namijenjenih za financiranje obnove i isplatila ga u iznosu 88,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Taj je novac isplaćen i prije donošenja Odluke o dobivanju pomoći iz Fonda solidarnosti, a prijedlog je EK da se Hrvatskoj dodijeli ukupno 683,7 milijuna eura iz Fonda, naveo je Horvat koji će biti i predsjednik Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove.

Članovi Međuresorne radne skupine su i ministar nadležan za zdravstvo, ministar nadležan za znanost i obrazovanje, ministar nadležan za regionalni razvoj i fondove Europske unije, ministar nadležan za kulturu, ministar nadležan za gospodarstvo i održivi razvoj, ministar nadležan za financije, ministar nadležan za pravosuđe i upravu, ministar nadležan za unutarnje poslove, ministar nadležan za obranu, predstavnik Ureda predsjednika Vlade RH, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, gradonačelnik Grada Zagreba, župan Krapinsko-zagorske županije te župan Zagrebačke županije.

Gradske vijesti - 2020.