clanak False

Predstavljen projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom

04.10.2018.
U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma danas je predstavljen projekt Izrada studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom. Ukupna vrijednost Projekta je 30 milijuna kuna, od čega je osigurano 85%, odnosno, 25,5 milijuna kuna iz EU fondova, a rok provedbe je 48 mjeseci – do 23. srpnja 2022. Zagrebački centar za gospodarenje otpadom osigurao je dodatnih 5% (1,5 milijuna kuna) od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu sredstava u iznosu još 1,5 milijuna kuna. Preostalih 5% vrijednosti Projekta osigurat će Grad Zagreba i Zagrebačka županija.
 
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posebno je istaknuo da zagrebački otpad nije samo zagrebački već i državni, zahvalivši se Ministarstvu zaštite okoliša i Zagrebačkoj županiji što se konačno krenulo zajednički raditi na zbrinjavanju otpada. Bez recikliranja i odvojenog prikupljanja otpada nema rješenja i što prije to shvatimo prije ćemo riješiti ovaj problem. (govor gradonačelnika)
 
Otpad s kojim se ne postupa onako kako treba može biti opasan za okoliš i zdravlje ljudi, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom Aleksandra Anić Vučinić, dodavši da priča o gospodarenju otpadom počinje tek nakon prikupljanja. U otpadu ima dosta korisnih stvari i zato ga moramo odvajati, kako bi nakon obrade ostao samo manji dio za odlaganje. Ovaj Projekt o kojem govorimo samo je mali dio cjelokupnog sustava koji moramo osigurati.
 
Direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, između ostalog, je napomenuo da sustav gospodarenja otpadom više nije opcija već obaveza svih nas. Lokacija za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb je definirana prostornim planom i nalazit će se na lokaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na Resniku.
 
Zagrebačka županija će i dalje aktivno sudjelovati u procesu realizacije Projekta i želja nam je da se Centar u što kraćem roku izgradi, istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Svi zajedno moramo osvijestiti činjenicu da nije svaki otpad smeće, a mi smo se kroz pilot-projekte koje smo provodili u gradovima Županije uvjerili da se odvojenim prikupljanjem količina otpada može smanjiti.

Više o projektu:
Prilog 1
Prilog 2
Prilog 3
Prilog 4

Gradske vijesti - 2018.