clanak False

Sastanak s predstavnicima privatnih domova za starije osobe

17.04.2020.
Županijski Stožeri civilne zaštite zaduženi su za osiguravanje zaštitne opreme za one koji su u bliskom kontaktu s oboljelim korisnicima prema Uputama za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi od 11. travnja. Stoga je Grad Zagreb 15. travnja stupio u kontakt s privatnim domovima za starije osobe te ostalim pružateljima usluge smještaja za starije osobe, a već sljedeći dan je zaštitna oprema i distribuirana.

Svjesni važnosti osiguravanja primjene protuepidemijskih mjera u očuvanju zdravlja naših najstarijih sugrađana koji su smješteni izvan vlastite obitelji, neovisno jesu li u gradskom ili privatnom domu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je 17. travnja, održao sastanak s predstavnicima privatnih domova za starije osobe, pravnih osoba koje pružaju uslugu smještaja/organiziranog stanovanja te obiteljskih domova za starije osobe. Sastanku su, uz gradonačelnika, prisustvovali suradnici iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskog ureda za zdravstvo, ravnatelji domova zdravlja te epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.
Sastanak se održao u dva termina radi poštivanja mjere socijalnog distanciranja, a odazvalo se 44 od ukupno 71 privatnog pružatelja usluge smještaja za starije osobe.

Na sastanku se raspravljalo o izazovima s kojima se susreću privatni pružatelja usluge smještaja za starije osobe te mogućnosti podrške Grada Zagreba u olakšavanju istih. Zaključeno je da će Grad Zagreb osigurati zaštitnu opremu sukladno mogućnostima i raspoloživosti, a na temelju broja korisnika i djelatnika pojedinog pružatelja usluge. Epidemiolozi su objasnili proceduru postupanja prilikom infekcije virusom COVID-19 te naglasili važnost brze reakcije i dobre koordinacije između liječnika obiteljske medicine, nadležnog epidemiologa te pružatelja usluge.

Nadležni gradski uredi nastavit će komunikaciju s privatnim pružateljima usluga smještaja starijim osobama kako bismo zajedničkim snagama imali najbolja rješenja protiv ove zahtjevne epidemiološke situacije.
Primjenom protuepidemijskih mjera uz požrtvovan rad djelatnika u domovima za starije osobe čiji je osnivač Grad Zagreb nema pojave zaraze virusom COVID-19.
 

Gradske vijesti - 2020.