clanak False

Sklapanje brakova tijekom epidemije COVID-19

06.05.2020.
Način održavanja sklapanja brakova tijekom epidemije COVID-19
 
Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o načinu održavanja vjenčanja tijekom epidemije COVID-19 od 4. svibnja 2020. godine sklapanje brakova u građanskom obliku održava se u službenim prostorijama isključivo u nazočnosti nevjeste i ženika, svjedoka, nadležnog matičara te osoba iz kruga obitelji.
 
Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na sklapanju braka ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. 
Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije (kašljanje, šmrcanje, glavobolju i slično). 
 
 Fizička distanca:
 
Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije sklapanja braka. Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama. 
 
Maske za lice: Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos.