clanak False

Stavi pravu stvar na pravo mjesto - Svjetski dan zaštite životinja

04.10.2020.
Danas se, u Parku Maksimir, održao posljednji, peti u nizu događaj povodom predstavljanja brojnih edukativno-informativnih aktivnosti koje Grad Zagreb organizira kako bi javnost senzibilizirao na temu održivog gospodarenja otpadom - „Stavi pravu stvar na pravo mjesto!“, a u povodu Svjetskog dana zaštite životinja.
 
Projekt je, već tradicionalno, predstavila zamjenica gradonačelnika doc.dr.sc. Olivera Majić koja je neglasila kako je gospodarenje otpadom nova paradigma kružnog gospodarstva u kojem "otpad nije otpad, nego korisna sirovina".
 
Sve aktivnosti, bile su osmišljene kako bi se građani grada Zagreba informirali i educirali o važnosti odvojenog prikupljanja otpada te načinu na koji se to radi, ali i da ih se motivira na veći osobni angažman u tome procesu.
Današnje događanje se istovremeno odvijalo na još dvije lokacije - tržnicama Utrina i Kvatrić. Uz to, posljednji je put u ovom projektu izvedena kostimirana predstava „Pa to je čarobno“ namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se i njima približila tema recikliranja i gospodarenja otpadom, odnosno važnost ispravnog odvajanja otpada i čuvanja okoliša od onečišćenja.
 
Ovaj projekt dio je napora Grada Zagreba da postane predvodnik u odvojenom sakupljanju otpada te tako približi Hrvatsku ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 4.945.708,54 kune od čega je 3.600.000,00 kuna bespovratnih sredstava koje je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.
 
Podsjetimo, planiranim aktivnostima do danas su obilježeni Dan hrvatskih voda, Europski dan bez automobila, Svjetski dan čistih planina, Svjetski dan mora i današnji Svjetski dan zaštite životinja.
 

Gradske vijesti - 2020.