clanak False

Tribina: Vukovar '91 - doprinos HOS-a

06.11.2020.
Tribina "Vukovar '91 - doprinos HOS-a" održana je danas u hotelu International u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u čije je ime prisustvovala njegova izaslanica Milena Suknaić.

Gosti tribine bili su Lyliane Fournier (putem kratke video poruke), majka ubijenog hrvatskog dragovoljca HOS-a francuske nacionalnosti Jean-Michel Nicoliera, Zvonimir Ćurković, posljednji zapovjednik satnije HOS-a u Vukovaru, te Damir Markuš "Kutina", dragovoljac HOS-a i zamjenik gradonačelnika Grada Kutine.

Organizator tribine je Udruga "Za Vukovar" koja osim tematskih tribina vezanih uz Vukovar organizira i godišnji biciklistički maraton Akciju "Biciklom za Vukovar", koja ove godine održava deveti put zaredom.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda nazočio je njegov izaslanik, državni tajnik pomoćnik ministra branitelja g. Stjepan Sučić. Tribini je nazočio brat Jean-Michela Nicoliera, Paul Nicolier, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - "Mladi Jastreb" i kao drugi cijenjeni gosti i građani.

Po planiranom programu, kao posebna glazbena gošća, tribinu je svojim prisustvom i pjesmom trebala uveličati i gđa Tereza Kesovija, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije njezin nastup odgođen za drugu priliku.

Skupina HOS-a, sastavljena od 58 pripadnika stigla je u Vukovar i Bogdanovce 27. rujna 1991. S njima je došao i Jean-Michel Nicolier. Od njih, 25 ih je poginulo ili nestalo, a samo dvojica nisu bila ranjena. 

Otvorene su brojne zanimljive teme poput: okolnosti o priključenju skupine HOS-a obrani Vukovara, kako je izgledalo biti u čizmama 20-godišnjaka iz svih krajeva koji su se uputili u Vukovar i postali ratnici i suborci, jesu li bili pripremljeni na situaciju na jednom od najtežih vukovarskih ratišta - Sajmištu, kako su zaustavljali tehnički i brojčano nadmoćnijeg protivnika i pritom držali položaje, ali i zadržali razum i ljudskost dok su im brojevi opadali i suborci ginuli, kakav je bio njihov odnos s civilnim stanovništvom različitih nacionalnosti i zarobljenicima, koje su bile njihove sudbine u posljednjim danima obrane, tko su zapravo bili ljudi o kojima se danas priča i piše kao "mrkim HOS-ovcima" i brojne druge.

Gradske vijesti - 2020.