clanak False

U Zagrebu 624 nova slučaja zaraze koronavirusom

20.11.2020.
Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba izviješteno je kako je do sada zabilježeno 624 nova slučaja zaraze koronavirusom. U NZZJZ ''Dr. Andrija Štampar'' u protekla 24 sata testirano je 1.229 osoba. Mjera samoizolacije određena je za 1.538 osoba, a trenutno je u Zagrebu aktivno 3.406 slučajeva zaraze COVID-om.

Glavna sestra Zavoda Cecilija Rotim iznijela je detaljnije podatke o novozaraženim: 278 osoba je negativne epidemiološke anamneze, a njih 270 je kontakt s ranije COVID pozitivnom osobom. Zaraženo je i  17 štićenika i djelatnika u domovima za starije osobe te u ostalim ustanovama socijalne skrbi. Za 24 osobe se smatra da su se virusu izložile na radnome mjestu, na putovanjima, u zdravstvenim ustanovama i prilikom školskih aktivnosti. Nadalje, u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi sedam korisnika i četiri djelatnika.
 
Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 21 učenika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 28 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 433 učenika osnovnih te 505 učenika srednjih škola.
 
Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč još jednom je podsjetio kako se od sljedećeg  ponedjeljka kreće s uporabom brzih antigenskih testova u ambulantama na 12 gradskih lokacija, kako je i prethodno najavljeno.
 
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić iznijela je i detaljniji izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa. Do danas je dano u obradu 6.555 građevina, s područja gradskih četvrti Podsljeme, Gornja Dubrava, Maksimir, Donja Dubrava, Sesvete, Črnomerec, Peščenica, Žitnjak, Trnje te Trešnjevka – sjever. Od toga je 4.267 terenskih očevida označeno završenim, a ukupno je verificirano 4.115 rezultata terenskih očevida. Utrošeno je 13.535 radnih sati, a u novčanom iznosu je to 2.030.500,00 kuna. Vezano za sanaciju objekata koji su oštećeni u poplavama, pregledi su završeni. ''Prikupljene informacije i materijale podnosimo Gradskoj skupštini, a nakon toga ćemo vas povratno izvijestiti o Odluci gradonačelnika'', naglasila je zamjenica Majić.
 
Uime Prometnog i komunalnog redarstva pomoćnik pročelnika Željko Renić je istaknuo da je od dana potresa pa do danas na 16.128 gradskih lokacija prikupljeno 35.000 građevinskog otpada i šute.
 
Voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma je kazao kako je na gradskom području zabilježeno kršenje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i to u tri slučaja te je dodao kako je pet osoba  prekršilo mjeru samoizolacije.
 

 


Gradske vijesti - 2020.