clanak False

Zagreb od danas ima Park pravednika među narodima

Ploču s imenom parka otkrili su danas zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević i hrvatski nositelj Medalje pravednika među narodima Mario Carnelutti.

14.07.2011.

(Hina) - U počast stotinu četirima hrvatskim pravednicima među narodima zagrebački park na raskrižju Selske i Zagorske ceste od danas nosi ime "Park pravednika među narodima".

Ploču s imenom parka otkrili su danas zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević i hrvatski nositelj Medalje pravednika među narodima Mario Carnelutti.

Pravednik među narodima osoba je koja je spašavala Židove tijekom nacističkog progona u Drugome svjetskom ratu izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji. Tom je medaljom, najvišim izraelskim državnim priznanjem za nežidove, odlikovano više od 23 tisuće osoba diljem svijeta, a među njima su 104 iz Hrvatske.

Na današnjoj svečanosti predsjednik Hrvatsko-izraelskog društva Filip Rosenzweig zahvalio je svima koji su poduprli inicijativu za imenovanje tog parka kojim se odaje počast svima koji su spašavali Židove tijekom holokausta u Drugom svjetskom ratu riskirajući vlastit život.

Ugledna i izvrsno integrirana židovska zajednica na ovim prostorima u Drugom je svjetskom ratu gotovo bila izbrisana, uništena, nestala, rekao je Rosenzweig, dodavši da je na području NDH uništeno više od 80 posto židovske populacije. Međutim, istaknuo je, pravednici među narodima unijeli su svjetlo u to doba tame.

Zahvalio je članovima neformalnog inicijativnog odbora za imenovanje zagrebačkog parka časnim imenom Pravednik među narodima: prof. Milanu Bešliću, akademiku Zlatku Boureku, oskarovcu Branku Lustigu, prof. dr. Adalbertu Rebiću, prof. dr. Viktoru Žmegaču te ministru kulture Jasenu Mesiću, čije je ministarstvo poduprlo tu inicijativu, zatim potpredsjednici Gradske skupštine Tatjani Holjevac, predsjedniku kluba gradskih zastupnika SDP-a Davoru Bernardiću i drugima.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević naglasila je da se ponosi što je i Zagreb dobio svoj Park pravednika među narodima rekavši da se Hrvatska ponosi i sa 104 nositelja medalje "Pravednik među narodima". Imenovanje parka pridonijet će još jačem razvoju hrvatsko-izraelskih odnosa, naglasila je i podsjetila da je prije Drugoga svjetskog rata u Zagrebu živjelo oko 10 tisuća Židova, o čemu govori i proljetos predstavljena knjiga "Židovski Zagreb".

Otvorenje Parka pravednika među narodima čestitao je i izaslanik predsjednika Republike Dejan Jović, naglasivši da pravednici među narodima nisu pristali na zlo koje je tada vladalo. Ti ljudi su bili borci za slobodu i njihova borba upozorenje je kako se slično zlo ne bi nikada ponovilo, istaknuo je.

"Onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet", piše na medalji koju pravednicima među narodima dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem u Jeruzalemu.


Gradske vijesti - 2011.